Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οργάνωση Κουζίνας σε 8+1 εύκολα βήματα

 

Η οργάνωση της κουζίνας σας είναι ένας τρόπος για να κάνετε την καθημερινότητα σας πιο εύκολη και παραγωγική, αλλά και τη διαδικασία μαγειρέματός σας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και απολαυστική!

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που μας δυσκολεύουν να οργανώσουμε την κουζίνα μας. Η έλλειψη χώρου και η λειτουργικότητα του χώρου μαγειρέματος.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας τα βήματα για μια σωστά οργανωμένη και καθαρή κουζίνα όλες τις ημέρες του χρόνου.

 

1. Πετάξτε ό,τι έχει λήξει

Είναι σημαντικό να εντοπίσετε και να πετάξετε τρόφιμα που έχουν λήξει από τα ντουλάπια και το ψυγείο σας. Θα σοκαριστείτε με την ποσότητα ληγμένων προϊόντων που θα ανακαλύψετε.

Εκτός του ότι μπορεί να τα καταναλώσετε κατά λάθος, ο χώρος που θα εξοικονομήσετε δεν είναι καθόλου αμελητέος.

 

2. Ξεφορτωθείτε ο,τι δεν τρώτε ή πίνετε

Όλοι μπαίνουμε στο πειρασμό να αγοράζουμε τρόφιμα ή ποτά απλά για να τα δοκιμάσουμε… Το θέμα είναι ότι εάν δεν μας αρέσουν τελικά, απλά πιάνουν χώρο στα ντουλάπια ή το ψυγείο μας.

Πόσες φορές επίσης μας έφεραν δώρο ένα κρασί ή γλυκά που δεν μας αρέσουν και απλά πιάνουν χώρο χωρίς να καταναλώνονται;

Η οργάνωση κουζίνας, έχει ως βασική προϋπόθεση την δημιουργία χώρου. Ακολουθώντας τα δύο πρώτα βήματα, έχετε σίγουρα εξοικονομήσει αρκετό!

 

3. Ξεφορτωθείτε τυχόν μικρές συσκευές ή σκεύη που δεν χρησιμοποιείτε

Για να δημιουργήσετε μια μινιμαλιστική και εύχρηστη κουζίνα, πρέπει να απαλλαγείτε από όλες τις συσκευές ή τα σκεύη που δεν χρησιμοποιείτε. Αν ο πάγκος ή τα ντουλάπια σας κατακλύζονται από μικροσυσκευές ή σκεύη που έχετε να χρησιμοποιήσετε πάνω από 6 μήνες, καιρός να τα ξεφορτωθείτε.

Είμαστε σίγουροι ότι ξέρετε σε τι αναφερόμαστε:

- Smoothie maker

- Πολυμπλέντερ

- Φρυγανιέρα

- Σετ για τσάι

- Μηχανή espresso

- Stand για κρασιά

- Μηχανή γαλλικού καφέ

- Αποχυμωτής

 

Είτε αγοράστηκαν σε περιόδους καταναλωτικής μανίας είτε πρόκειται για δώρα, αν δεν τα χρησιμοποιούμε δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στην κουζίνα μας.

Χαρίστε τα, πουλήστε τα ή αποθηκεύστε τα προς το παρόν στα ψηλά ντουλάπια, στην αποθήκη ή στο πατάρι.

 

4. Φροντίστε όλα τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείτε καθημερινά να είναι ορατά και προσβάσιμα

Η οργάνωση της κουζίνας ήταν πάντα πονοκέφαλος για κάθε νοικοκυρά (ή νοικοκύρη). Τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείτε καθημερινά πρέπει να είναι ορατά και προσβάσιμα.

Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, μπορούν να αποθηκευτούν σε συρτάρι ή ντουλάπι με επίσης εύκολη πρόσβαση.

Η σωστή εργονομία κουζίνας είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά αν περνάμε πολλές ώρες σε αυτή καθημερινά.

 

5. Τοποθετήστε τα μπαχαρικά σε κοντινή απόσταση από την εστία

Όταν μαγειρεύουμε θέλουμε να έχουμε τα βασικά συστατικά κοντά μας. Τα μπαχαρικά είναι συστατικά που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Δεν χρειάζεται να είναι καταχωνιασμένα ή σκόρπια σε διάφορα ντουλάπια.

Θα σας διευκολύνει πολύ κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να τα έχετε συγκεντρωμένα σε ένα όμορφο stand κοντά στην εστία ή στο πιο κοντινό ντουλάπι.

Tip: Το ξέρατε ότι τα μπαχαρικά μπορεί να χάσουν τη γεύση τους μετά από παρατεταμένη έκθεση στο φως, τη θερμότητα και την υγρασία; Θα πρέπει να διατηρούνται σε σκοτεινό, δροσερό μέρος όπως σε ένα ντουλάπι ή δίπλα στην εστία.

 

6. Χρησιμοποίησε βάζα & δοχεία τροφίμων

Ακόμη και αν μόλις εγκαταστήσατε καινούργια έπιπλα κουζίνας, αργά ή γρήγορα στο ψυγείο, στα ντουλάπια και στα συρτάρια θα γίνεται ένας μικρός χαμός!

Μπορείτε να αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες και χρονοβόρες εργασίες καθαριότητας τους, χρησιμοποιώντας βάζα ή διάφορα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, πλαστικά ή γυάλινα.

Όχι μόνο θα είναι παιχνιδάκι να καθαρίσετε τα ντουλάπια σας, αλλά θα κερδίσετε χώρο σε ύψος. Ο πιο σημαντικός χώρος που μένει ανεκμετάλλευτος στα ντουλάπια και το ψυγείο μας, είναι ο κενός χώρος ανάμεσα στα ράφια.

Ταυτόχρονα, θα προστατεύετε τα τρόφιμα μας από έντομα ή σκόρο φαγητού, διατηρώντας τα όσο το δυνατόν πιο φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα.

 

7. Ταξινομήστε δοχεία τροφίμων, βάζα και μπουκάλια

Μετά το βήμα 6, μπορείτε να προσθέσετε ετικέτες σε κάθε δοχείο, βάζο ή μπουκάλι για να θυμάστε που ακριβώς έχετε αποθηκεύσει τι.

Στη συνέχεια, ταξινομήστε τα με βάση το ύψος τους -από πίσω προς τα εμπρός- για να έχετε πλήρη ορατότητα και προσβασιμότητα σε όλα, χωρίς να χρειάζεται να τα αδειάσετε για να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

 

8. Εκμεταλλευτείτε κάθε χώρο στην κουζίνα

Μπορείτε να δημιουργήσετε έξτρα αποθηκευτικούς χώρους στα ντουλάπια και στον πάγκο της κουζίνας σας, με απλές και οικονομικές παρεμβάσεις. Ποιες είναι αυτές;

  • Γάντζοι στο εσωτερικό των ντουλαπόφυλλων ή γύρω από τον πάγκο της κουζίνας για πετσέτες και μαγειρικά σκεύη.
  • Έξτρα ράφια μέσα στα ντουλάπια ή σε κάποιο κενό τοίχο της κουζίνας.
  • Μπάρες σε ντουλάπια ή τοίχους.
  • Ένα “τρόλεϊ” κουζίνας (με ροδάκια) μπορεί επίσης να σας λύσει τα χέρια.

9. Καθαριστικά & αναλώσιμα σε ένα σημείο

Τοποθετήστε όλα τα καθαριστικά της κουζίνας σε ένα συγκεκριμένο σημείο (π.χ. στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη). Έτσι, θα έχουν τον δικό τους χώρο μακριά από τα τρόφιμα ενώ θα είναι και άμεσα προσβάσιμα τόσο τις ημέρες γενικής καθαριότητας όσο και στις αναπόφευκτες μικρές καθημερινές ζημιές!

Στο ίδιο σημείο, μπορείτε να αποθηκεύσετε και τα αναλώσιμα, όπως:

  • Σακούλες σκουπιδιών
  • Βετέξ, συρματάκια και σφουγγαράκια κουζίνας
  • Γάντια και βούρτσες
  • Απορρυπαντικά και κάψουλες πλυντηρίου πιάτων κ.λ.π.

Οργάνωση Κουζίνας Συμπέρασμα

Είτε ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές μας είτε εκείνες που καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες σας, φροντίστε να ξεκινήστε μια μια γενική καθαριότητα της κουζίνας σας.

Μην ανησυχείτε, από εδώ και στο εξής δεν θα χρειάζεται να γίνεται το ίδιο συχνά, και σίγουρα θα διαρκεί λιγότερο.

 

Μοιραστείτε το