Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σχεδιαστες

Gruppo Cucine | Έπιπλα Κουζίνας

Gabriele Centazzo

Σχεδιαστής, επιχειρηματίας, οραματιστής. Τρεις κατάλληλοι ορισμοί που κάνουν τον Gabriele Centazzo έναν από τους αδιαμφισβήτητους γκουρού της κουζίνας. Καυχιέται, μέσα από την ιστορία της εταιρείας του, για «30 χρόνια βιωσιμότητας» και για μια σειρά από καινοτόμες λύσεις που τροποποίησαν την εργονομία και τις δομές στις σύγχρονες κουζίνες. Έχει μεταφράσει την αειφορία σε σεβασμό των βασικών αρχών της φιλικότητας προς το περιβάλλον: εξαΰλωση, ανακύκλωση, μείωση των τοξικών εκπομπών και σχεδιασμός προϊόντων μακράς διάρκειας.

Gruppo Cucine | Έπιπλα Κουζίνας

Andreucci & Hoisl

O Alessandro Andreucci (Mασεράτα, Ιταλία, 1968) και ο Christian Hoisl (Μόναχο, Γερμανία, 1961) συναντήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 ενώ και οι δύο εργάζονταν για το System Design στη Γερμανία. Οι δυο τους συνεργάζονται μαζί από το 2004, αναπτύσσοντας έργα βραβευμένα με Red Dot Award - ενώ διατηρούν τις μεμονωμένες εταιρείες σχεδιασμού τους. Τα βιογραφικά και των δύο περιλαμβάνουν δουλειές για μεγάλες εταιρίες. Το δίδυμο συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Snaidero για την ανάπτυξη της νέας προηγμένης σειράς αξεσουάρ κουζίνας της εταιρείας με το όνομα Passepartout. Την άνοιξη του 2018, η Snaidero και οι Andreucci & Hoisl θα κάνουν το ντεμπούτο με το μοντέλο κουζίνας LINK στην έκθεση EuroCucina στο Μιλάνο.

Massimo Iosa Ghini

Στη διαδρομή της λαμπρής του καριέρας, ο Massimo Iosa Ghini (Μπολόνια 1959) ανέπτυξε το δικό του ξεχωριστό και έντονα αναγνωρίσιμο στυλ. Η χαρακτηριστική καμπύλη και το ξεκάθαρα μοντέρνο γούστο αφήνουν το αποτύπωμά τους σε όλο του το έργο. Από το σετ τηλεόρασης που σχεδιάστηκε για τη RAI, μέχρι τα αξεσουάρ που σχεδιάστηκαν για την Alessi και τη Mandarina Duck, και από το νυχτερινό κέντρο “Bolidò” στη Νέα Υόρκη μέχρι τον κεντρικό σταθμό του μετρό στο Ανόβερο που του ανατέθηκε επί τη ευκαιρία του “Expo 2000”. Η επαγγελματική του ανάπτυξη ως αρχιτέκτονας ωρίμασε με το σχεδιασμό αρχιτεκτονικών χώρων και εκθεσιακών κέντρων, εμπορικών περιοχών και  μεγάλων project αστικής ανάπλασης, εφαρμόζοντας το concept της “πλήρους” αρχιτεκτονικής σε όλα αυτά τα διαφορετικά είδη εργασιών. Το concept αυτό ορίζεται μορφολογικά και λειτουργικά ως μια ιδέα, στην οποία η εξωτερική επιφάνεια θεωρείται περισσότερο ως κέλυφος παρά ως μεμβράνη. Με βάση αυτές τις αρχές, δημιουργεί πρωτότυπα σχέδια, τα οποία αντλούν έμπνευση από την παράδοση, αλλά ταυτόχρονα είναι αδιαμφισβήτητα σύγχρονα χάρη στην ισχυρή ρευστότητά τους στο χώρο.

Michele Marcon

Γεννημένος στο Castelfranco το 1970, ο Michele Marcon μαγευόταν πάντα από την τέχνη, το design και τη λειτουργική αισθητική. Αφού πήρε το πτυχίο του στις γραφικές τέχνες, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Cittadella, όπου ήρθε σε επαφή με το γραφιστικό design για διαφημίσεις. Αυτή η εκπαίδευση είχε μια πολύ σημαντική επιρροή σε όλη του την καριέρα. Με την πάροδο των ετών, ο Michele Marcon πειραματίστηκε στον τομέα του βιομηχανικού και εσωτερικού design, δουλεύοντας για πολλές εταιρείες στη βιομηχανία επίπλου και συνεργαζόμενος για πάνω από 20 δημιουργικά χρόνια με το διεθνώς γνωστό σχεδιαστή Lino Codato. Από τις πρώιμες εμπειρίες του, οι οποίες, αν και άγουρες, είχαν στέρεα βάση στην αρχή της λειτουργικότητας και της άνεσης, το στυλ του έχει σήμερα ωριμάσει και βασίζεται στην αξία της καινοτομίας, εμποτισμένη από την πείρα του και τη γνώση του στις περισσότερες βιομηχανικές και κατασκευαστικές διεργασίες.

Paolo Pininfarina

Με την ιστορία της εταιρείας του να πηγαίνει πίσω στο 1930, ο Pininfarina (Τορίνο 1958) αντλούσε πάντοτε έμπνευση από τις αξίες της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, χωρίς βέβαια να ξεχνάει τη δύναμη της παράδοσης. Κατάφερνε πάντα να συνδυάσει με υπέροχο τρόπο τις πιο φουτουριστικές και πρωτοποριακές στιλιστικές μορφές με τις πιο έξυπνες τεχνολογικές λύσεις που στόχο είχαν να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα. Πρόκειται για μια κληρονομιά αξιών και σχεδιαστικής ευαισθησίας που αμέσως ταίριαξε αρμονικά με τη φιλοσοφία της Snaidero, του αποκλειστικού του συνεργάτη στο σχεδιασμό κουζίνας από το 1990. Τα σχεδόν τριάντα χρόνια στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο μεγάλες εταιρείες οδήγησαν στη δημιουργία διαφόρων project που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην ιστορία της εσωτερικής διακόσμησης σε παγκόσμιο επίπεδο με αξέχαστες κουζίνες, όπως οι “Ola”, “Viva”, “Idea”, “Acropolis”, “Venus” και “Ola 20”.

Giorgetto Giugiaro

Συνεχιστής της σχεδιαστικής εμπειρίας που απέκτησε ξεκινώντας στη δεκαετία του εβδομήντα με την Italdesign. Η Giugiaro Design έχει αναπτυχθεί με επικεφαλής τον Giorgetto Giugiaro. Ο σχεδιαστής επιδιώκει να διατηρεί μια αισθητική και να αποπνέει ορθολογισμό στα σχήματα. Ταυτόχρονα επιδιώκει την αναζήτηση και τον πειραματισμό μέσω της ενοποίησης ευαισθησίας και υψηλής τεχνολογίας: αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν με την ανάπτυξη κάθε εργασίας που αφορά τα προϊόντα μας. Με στόχο τη δημιουργία ενός προϊόντος που αντιπροσωπεύει τη σύνθεση των πιο σύγχρονων τεχνικών χαρακτηριστικών, η πολιτική της εταιρείας συμπυκνώνεται στην συνεχή απελευθέρωση της έμπνευσης καθώς και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνεχούς έρευνας

Makio Hasuike & Co

Ο Makio Hasuike, γεννήθηκε στην Ιαπωνία, αλλά τώρα πλέον θεωρείται Ιταλός από όλες τις απόψεις και ειδικότερα Μιλανέζος από το 1963, οπότε και ιδρύθηκε το σχεδιαστικό του στούντιό στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα. Μετά το πτυχίο του στο Τόκιο το 1962 προέκυψε και η πρώτη σημαντική δουλειά του με τη Seiko, για την οποία δημιούργησε όλα τα έργα που σχετίζονται με είκοσι διαφορετικά είδη ρολογιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 1964. Από την αρχή χαρακτηρίζεται από τον έντονο ρυθμό εργασίας του και τη συνεχή έγνοια παρακολούθησης της σχέσης μεταξύ του έργου και του εκάστοτε ανθρώπινου τρόπου ζωής. Η σχεδιαστική του δραστηριότητα κυμάνθηκε από το πιο "απλό" των προϊόντων μέχρι την πιο τεχνολογικά προηγμένη και εξελιγμένη μορφή τους.

Samuele Mazza

Στη δεκαετία του 80 (από πολύ μικρός) αφιερώθηκε, με επιτυχία, στο χώρο της μόδας: "Εγώ ενεπλάκην στο χώρο της μόδας, όταν ο χώρος αυτός μπορούσε να εκπροσωπηθεί από ένα εξελικτικό φαινόμενο ... έχω σταματήσει να εργάζομαι στο χώρο αυτό από τότε που το φαινόμενο ξεκίνησε να κυριαρχείται από τα επενδυτικά κεφάλαια και ως εκ τούτου να γίνει ένα κοινό προϊόν. Από τότε το προϊόν καταδικάστηκε να επικεντρώνεται στην ευρεία διανομή και δεν είναι πλέον ένα αποτέλεσμα λατρείας" Εκείνοι που ξέρουν τον Samuele καλά, γνωρίζουν ότι αυτό που αποτυπώνεται στο χαρτί και στη φωτογραφία είναι περιορισμένο. Οι αποχρώσεις του είναι εκατοντάδες. Τις χειρονομίες του, τις ιδέες και το ύφος του, σε ό,τι ο ίδιος, κάνει και θα κάνει, οι άνθρωποι θα τις αντιμετωπίζουν ως κάτι το ξεχωριστό.

Roberto Garbugli

Γεννήθηκε το 1957 στο Pesaro της Ιταλίας. Αποφοίτησε από τη σχολή καλών τεχνών Mengaroni το 1977 στον τομέα του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων. Στην αρχή συνεργάστηκε με αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και κατασκευαστές επίπλων και επίπλων κουζίνας αναδεικνύοντας το ταλέντο του και τις γνώσεις του. Επέκτεινε τις δραστηριότητές του σχεδιάζοντας εκθέσεις και εκδηλώσεις σε συνεργασία με κατασκευαστές επίπλων κουζίνας. Το 1991 ήταν ο σταθμός της καριέρας του σχεδιάζοντας πρωτοποριακούς χώρους αναψυχής επιδεικνύοντας απαράμιλλη δημιουργικότητα, πράγμα που τον κατέστησε ειδικό στο σχεδιασμό εστιατορίων και bars. Γιατί όμως χώρους αναψυχής; Με την ιστορία του και τη δημιουργική του διάθεση ο Roberto ανακάλυψε τον τρόπο να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των εκλεκτικών και υψηλής αισθητικής χώρων αναψυχής. Δημιούργησε μοναδική αύρα που ενθουσίασε πελάτες και ιδιοκτήτες.

Prospero Rasulo

Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Brera στο Μιλάνο. Καλλιτέχνης και σχεδιαστής, το 1980 ξεκίνησε τη δημιουργία γλυπτών και ζωγραφικών πινάκων και επιδόθηκε στη διακόσμηση ιδιωτικών και δημόσιων χώρων. Τότε ήταν που ξεκίνησε τη συνεργασία με την Alchimia practice και τον Alessandro Mendini. Από το 1982 ξεκίνησε να παρουσιάζει το δικό του σχεδιαστικό όραμα εμπνεόμενος από πολιτισμικά κίνητρα. Μεταξύ του 1986 και του 1988 εμπνεύστηκε τα "Sexy design", "L'immagine imprudente" και "Abitare con arte". Το 1987 ίδρυσε το "Oxido" studio, μια γκαλερί ιδιαίτερης καλλιτεχνικής εργασίας. Το "Oxido" έγινε σήμα κατατεθέν συλλογών επίπλων και διακοσμήσεων εσωτερικού χώρου. Θυμόμαστε το "Piatto fax" και το "Trash furniture" το 1994, και το "Eco mimetico" το 1998. Ως βιομηχανικός σχεδιαστής συνεργάστηκε με πολλές εταιρείες: Arflex, Foscarini, B.R.F., WMF, Zanotta, Poltronova Antonio Lupi, Fiam Italia, Mandelli, Glas, Rosenthal, Fabbian και άλλες.