Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

 

Από μια συνοικία του Πειραιά κι ένα μικρό διαμέρισμα 45 τετραγωνικών όπου ζούσε η οικογένεια Λεβεντάκη, ιδρύθηκε το 2003 η Gruppo Cucine.

Ο Κωνσταντίνος Λεβεντάκης, μετρούσε ήδη 3 δεκαετίες γεμάτες κόπο, δυσκολίες και πισωγυρίσματα στο χώρο των ξύλινων κατασκευών, χωρίς να έχει καμία δυνατότητα να πάρει ρίσκα, αφού πίσω του είχε μια οικογένεια με τρία νέα παιδιά που έπρεπε να στηρίξει. Και σαν να μην έφταναν οι προκλήσεις αυτές, τα καρκινογόνα υλικά που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για τις κατασκευές κουζίνας, έμελλε να του δημιουργήσουν ένα σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα που θα τον σταματούσε προσωρινά...

Γιατί το γεγονός αυτό αποτέλεσε για τον ίδιο μια στιγμή έμπνευσης, καθώς τότε ήταν που άρχισε να αναζητά εργοστάσια τα οποία να χρησιμοποιούν μόνο οικολογικά και φιλικά προς τον άνθρωπο υλικά. Το αποτέλεσμα; Οι πρώτες του συνεργασίες με επώνυμα εργοστάσια από την Ιταλία που διασφάλιζαν όχι μόνο τα επιθυμητά αισθητικά αποτελέσματα αλλά κυρίως τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς κινδύνους για την υγεία.

Έτσι, όραμά του μετατράπηκε στο να προστατέψει συνολικά τον κλάδο του επίπλου κουζίνας, καθώς αρκετοί ξυλουργοί στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν αντίστοιχες παθήσεις και άμεσος στόχος έγινε να αλλάξει τα δεδομένα εισάγοντας τις κατάλληλες πρώτες ύλες, δημιουργώντας οικολογικά προϊόντα, πραγματικά φιλικά για την υγεία κάθε Έλληνα.

Στο όραμα αυτό δεσμεύτηκε άμεσα ολόκληρη η οικογένειά του με τα παιδιά του, Άρη, Γιώργο και Σοφία να ξεκινούν ένα δύσκολο ταξίδι όλοι μαζί ως «Ομάδα» εξού και το όνομα: «Gruppo Cucine». Και δεν το ξεκίνησαν από κάποιο γραφείο ή κατάστημα, αλλά από το παιδικό τους δωμάτιο έχοντας ως πυξίδα έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα δανεικό πρόγραμμα σχεδιασμού κουζίνας και μια βαλίτσα από δείγματα…

Οι «εναλλακτικές λύσεις» έπαψαν να υπάρχουν ως ενδεχόμενο, ενώ η αποτυχία δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα ούτε ως λέξη. Χωρίς κεφάλαια, χωρίς δάνεια ή οποιαδήποτε κρατική βοήθεια, με μόνη κινητήρια δύναμη το ένστικτο της επιβίωσης, το πάθος και όραμά τους να αλλάξουν το Status quo στον χώρο κουζίνας, ξεκίνησαν αυτό το όμορφο αλλά δύσκολο και απαιτητικό ταξίδι…

Η πρώτη δουλειά δεν άργησε να έρθει. Ήταν μια γειτόνισσα που τους εμπιστεύτηκε την υλοποίηση 4 κουζινών και αυτό ήταν απλώς η αρχή καθότι σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται η ανάγκη για ένα φυσικό εκθεσιακό χώρο. Και με το πατρικό σπίτι του Κωνσταντίνου Λεβεντάκη να είναι το μόνο διαθέσιμο περιουσιακό στοιχείο, σε ένα μικρό στενό του Πειραιά γεννήθηκε το πρώτο κατάστημα Gruppo Cucine στην Ελλάδα.

Με τον ίδιο στην ηγεσία και με την υπόλοιπη οικογένεια να καλύπτει όλα τα πόστα από τις 6:00 το πρωί, ξεκίνησαν οι φορτώσεις, οι παραδόσεις και οι τοποθετήσεις από τους δύο γιους, τον Άρη και τον Γιώργο, ενώ η Σοφία είχε αναλάβει το σχεδιασμό και την κοστολόγηση, με τη σύζυγο του Κωνσταντίνου, την κυρία Πόπη Λεβεντάκη να είναι υπεύθυνη για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση των πελατών. Πρώτη προτεραιότητα ήταν να εκτελούνται άψογα όλες οι παραγγελίες και να παραδίδονται με συνέπεια στους πελάτες καθώς δεν υπήρχε η πολυτέλεια για σπατάλη χρόνου ή περιττά έξοδα.

Η διαρκώς αυξανόμενη αγάπη του κόσμου καθώς και οι αληθινές και γερές σχέσεις συνεργασίας με σπουδαίους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και τεχνικές εταιρείες, έδωσαν τη δύναμη στην Gruppo Cucine να επενδύσει σε καταστήματα και αποθήκες σε όλη την Ελλάδα για να φτάσουμε στο σήμερα με ένα δίκτυο από συνεργαζόμενα καταστήματα σε πάνω από 30 νόμους.

Ενδιάμεσα, στις 28 Οκτωβρίου 2016, ο ιδρυτής της Gruppo Cucine θα φύγει ξαφνικά από τη ζωή αφήνοντας όμως μια σπουδαία κληρονομιά και μια μεγάλη ευθύνη στην οικογένειά του και συνιδρυτές της GC να συνεχίσουν να νοιάζονται και να αναπτύσσουν το Όραμά του για μια σπουδαία εταιρεία που θα άλλαζε για πάντα τον χάρτη για τον χώρο της κουζίνας.

Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο Γιώργος Λεβεντάκης ο οποίος βασιζόμενος στο όνομα που είχαν χτίσει, έδωσε την ώθηση για ταχεία ανάπτυξη επενδύοντας σε νέους ανθρώπους, απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων με σπουδές σε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ, με αποτέλεσμα η GC να φτάσει σήμερα να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων κουζίνας στην Ελλάδα.

Το τιμόνι της οικονομικής διαχείρισης ανέλαβε ο Άρης Λεβεντάκης, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που με τις γνώσεις του συνέβαλλε τα μέγιστα στην υγιή λειτουργία και άρτια διαχείριση των πόρων του οργανισμού ώστε να μπορεί σήμερα η Gruppo Cucine να αναπτύσσεται με ιδία κεφάλαια, χωρίς καμία απολύτως οφειλή σε τράπεζες ή άλλους φορείς.

Υπεύθυνη σχεδιασμού και αρμόδια για την επιλογή των προϊόντων είναι η Σοφία Λεβεντάκη, η οποία με την έμπνευση και τις γνώσεις της στο σχεδιασμό εσωτερικού χώρου συνεχίζει να πρεσβεύει επάξια και να προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω στο μότο της GC «Design Different»!

Με την τεχνογνωσία, την πείρα και το μεράκι τους, τα τρία παιδιά του Κωνσταντίνου Λεβεντάκη συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου, διαμορφώνοντας νέα στάνταρ επαγγελματισμού στο χώρο ενώ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και άλλους Οργανισμούς εύρεσης ταλέντων βοηθούν ενεργά σε κάτι που έλειπε από την αγορά και τον κλάδο των επίπλων κουζίνας: να δημιουργούνται πραγματικοί επαγγελματίες με μέλλον στο χώρο αυτό για να περιοριστεί η διαρροή νέων και ταλαντούχων ανθρώπων στο εξωτερικό.

Οι άνθρωποί μας παραμένουν για την Gruppo Cucine το πιο σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο αφού αυτοί είναι που κάνουν πάντα τη διαφορά. Και για την Gruppo Cucine αυτό είναι κάτι παραπάνω από όμορφα λόγια. Είναι μια βαθιά δέσμευση που συνεχίζει να τιμά επενδύοντας διαρκώς τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην ανάπτυξη κάθε μέλους της ομάδας της ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να προσελκύει τα πιο ταλαντούχα και δημιουργικά στελέχη της αγοράς των επίπλων κουζίνας ώστε σήμερα να έχει τη χαρά και την τιμή να απασχολεί και να συνεργάζεται άμεσα με πάνω από 100 συνολικά άτομα.

Το Όραμα του Κωνσταντίνου Λεβεντάκη για μια διαφορετική και πιο ανθρώπινη προσέγγιση της καθημερινότητάς μας είναι αυτό που συνεχίζει να μας δίνει πνοή. Και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που οι άνθρωποί μας στη Gruppo Cucine δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό ώστε αυτό το όραμα να μην σβήσει ποτέ.