Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι δεν πρέπει να λείπει από μια οργανωμένη και λειτουργική κουζίνα

Το να ψάχνει κανείς κάτι στην κουζίνα του και να μην το βρίσκει είναι σίγουρα πολύ εκνευριστικό! Είτε αυτό οφείλεται στο ότι κάποιο μέλος της οικογένειας αλλάζει συνεχώς θέση στα πράγματα, είτε στο ότι δεν έχετε ένα συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο για το καθετί, μια ανοργάνωτη κουζίνα μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όπως το να αναζητάτε ένα ποτήρι για να πιείτε νερό και να βρίσκεστε μπροστά σε πιάτα ή να ψάχνετε τα μπαχαρικά και στη θέση τους να βρίσκετε μαχαιροπίρουνα.

Γι’ αυτό, η οργάνωση της κουζίνας θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητά σας, ώστε να γλυτώνετε χρόνο και, φυσικά, ανεπιθύμητο εκνευρισμό. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να έχει η κουζίνα σας, ώστε να είναι οργανωμένη και λειτουργική!

Καθαροί πάγκοι

Οι καθαροί πάγκοι είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια οργανωμένη και λειτουργική κουζίνα. Άλλωστε, αν οι πάγκοι είναι γεμάτοι με φαγητά και αντικείμενα, είναι αδύνατον να απολαύσετε τη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού.

Για να παραμένουν οι πάγκοι κουζίνας οργανωμένοι, είναι σημαντικό να τους καθαρίζετε και να τους τακτοποιείτε αμέσως μετά από κάθε χρήση. Αν το αναβάλλετε για αργότερα, το πιο πιθανό είναι να μην το κάνετε ποτέ, και έτσι οι πάγκοι σας να εξακολουθούν να είναι ακατάστατοι. Το κλειδί εδώ είναι η συνέπεια -οργανώνοντας του πάγκους σας τακτικά, θα είναι πιο εύκολο να τους διατηρείτε τακτοποιημένους. Τέλος, κάθε βράδυ, πριν πάτε για ύπνο, σιγουρευτείτε ότι οι πάγκοι είναι καθαροί και ότι δεν υπάρχει κάτι που να πρέπει να μπει πίσω στη θέση του. Το επόμενο πρωί, θα χαίρεστε που το κάνατε!

Ζώνες οργάνωσης

Για να είναι μια κουζίνα ασφαλής και λειτουργική είναι σημαντικό το κάθε πράγμα να έχει τη θέση του. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να χωρίσετε την κουζίνα σας σε ‘ζώνες’, η κάθε μια από τις οποίες να είναι αφιερωμένη σε μία συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων ή αντικειμένων. Ενδεικτικά, μπορείτε να χωρίσετε την κουζίνα σας στις εξής ζώνες:

Ζώνη 1: Μαγειρικά σκεύη

Η ζώνη αυτή θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα και το φούρνο. Σε αυτή θα ανήκουν όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα, όπως ταψιά, κατσαρόλες, κουτάλες, σπάτουλες κτλ.

Ζώνη 2: Είδη καθημερινής χρήσης

Η ζώνη αυτή καλό είναι να βρίσκεται σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο, κατά προτίμηση κοντά στο πλυντήριο πιάτων ή το νεροχύτη. Σε αυτή θα ανήκουν όλα τα καθημερινά σερβίτσια, όπως μαχαιροπίρουνα, πιάτα, μπολ, ποτήρια, κτλ.

Ζώνη 3: Ξηρές τροφές και μπαχαρικά

Η ζώνη αυτή μπορεί να είναι ένα ντουλάπι, στο οποίο θα αποθηκεύονται ξηρές τροφές (ξηροί καρποί, δημητριακά, μπισκότα) και μπαχαρικά. Στο ντουλάπι αυτό μπορούν επίσης να τοποθετηθούν και μεγαλύτερα αξεσουάρ μαγειρικής, τα οποία δε χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Ζώνη 4: Αξεσουάρ και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Για μεγαλύτερη λειτουργικότητα, η ζώνη αυτή καλό είναι να βρίσκεται κοντά στο ψυγείο. Σε αυτή θα ανήκουν τα τάπερ, τα δοχεία αποθήκευσης φαγητού, οι σακούλες τροφίμων, το αλουμινόχαρτο, επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια, κτλ.

Ζώνη 5: Αξεσουάρ για καφέ

Η ζώνη αυτή, η οποία πρέπει βρίσκεται κοντά στην καφετιέρα, θα περιλαμβάνει όλα όσα σχετίζονται με την παρασκευή του καθημερινού σας καφέ. Σε αυτή θα ανήκουν οι κούπες, οι κάψουλες καφέ, τα αξεσουάρ της καφετιέρας, τα σύνεργα του καφέ κτλ.

Ζώνη 6: Ο χώρος κάτω από το νεροχύτη

Ο χώρος κάτω από το νεροχύτη μπορεί να αξιοποιηθεί για να αποθηκευτούν τα διάφορα είδη καθαρισμού, όπως απορρυπαντικά, σφουγγάρια, σακούλες σκουπιδιών, κτλ.

Epipla Kouzinas

 

Τακτοποιημένα συρτάρια

Τα καλά οργανωμένα συρτάρια είναι το μυστικό για να γίνει η διαδικασία της μαγειρικής εύκολη και γρήγορη. Άλλωστε, το να ρίχνετε μια ματιά στο συρτάρι και να βρίσκετε αμέσως αυτό που χρειάζεστε είναι ανεκτήμητο! Αν η εικόνα που παρουσιάζουν τα συρτάρια σας δεν ταιριάζει με αυτή που περιγράφουμε, τότε ήρθε η ώρα για εκκαθάριση.

Το πρώτο βήμα είναι να αδειάσετε το κάθε συρτάρι ξεχωριστά. Όχι όλα μαζί, καθώς το περιεχόμενο του ενός μπορεί να μπλεχτεί με το περιεχόμενο του άλλου, δημιουργώντας χάος! Για παράδειγμα, αδειάστε πρώτα το συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα και οργανώστε το, έπειτα κάντε το ίδιο με το συρτάρι με τα διάφορα μικροπράγματα, κτλ. Θα δείτε ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι πολύ πιο εύκολο, τόσο να ολοκληρωθεί η διαδικασία, όσο και να παραμείνουν τελικά τα συρτάρια τακτοποιημένα και η κουζίνα οργανωμένη.

Όλα τα απαραίτητα σκεύη μαγειρικής

Πόσες φορές έχετε βρεθεί εν μέσω της διαδικασίας παρασκευής μιας συνταγής και διαπιστώνετε ότι σας λείπει ένα απαραίτητο σκεύος; Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές μπορεί να παρασυρόμαστε από τον ενθουσιασμό μας αγοράζοντας σκεύη, τα οποία δεν είναι τελικά απαραίτητα και να παραλείπουμε άλλα, τα οποία είναι όντως χρήσιμα.

Ποιά είναι λοιπόν τα σκεύη που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας;

  • Τηγάνι
  • Κατσαρόλα
  • Χύτρα ταχύτητας
  • Μεγάλο ταψί
  • Πυρίμαχο ταψί
  • Γάστρα

Έχοντας όλα αυτά τα σκεύη στην ‘φαρέτρα’ της κουζίνας σας, μπορείτε να ετοιμάζετε ανά πάσα στιγμή όποιες συνταγές επιθυμείτε, εξασφαλίζοντας ότι το φαγητό θα μαγειρευτεί σωστά και με ασφάλεια!

Αυτά ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια κουζίνα για να είναι (και να παραμένει) τακτοποιημένη και λειτουργική. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο κάθε μέρα, είναι απολύτως εφικτό να οργανώσετε την κουζίνα σας μια για πάντα!

Μοιραστείτε το