Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ασφάλεια στην κουζίνα

Τα ατυχήματα που συμβαίνουν στα σπίτια μας αντιτίθενται στον τρόπο που συνήθως τα θεωρούμε, δηλαδή ως τα ασφαλέστερα μέρη στη γη. Είναι αυτή ακριβώς η ιδέα που το καθιστά δύσκολο να αντιληφθούμε με σαφήνεια τους κινδύνους και τα ρίσκα που κρύβονται στα σπίτια μας. Οι κίνδυνοι αυτοί συχνά υποτιμώνται ακόμη και από τους ενήλικες. Τα ατυχήματα στο σπίτι, τα οποία δεν εξαιρούν καμία ηλικιακή ομάδα, αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου ανάμεσα στα παιδιά.
Η κουζίνα είναι το δωμάτιο στο σπίτι όπου συμβαίνει ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων και αυτά οφείλονται συχνά σε λάθος εγκατάσταση επίπλων.
Αυτό το εγχειρίδιο έχει προετοιμαστεί για τον εγκαταστάτη αλλά και για τον τελικό χρήστη και περιέχει χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη ατυχημάτων, ακόμη και σοβαρών, στα σπίτια μας.

Ασφάλεια για τα παιδιά

Ασφάλεια για τα παιδιά

A - Η υποδοχή μέσα στο πίσω τμήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση συσκευών κουζίνας. Είναι πολύ χρήσιμο για τον φούρνο, επειδή η παροχή ρεύματος μπορεί να διακοπεί από ένα διπολικό διακόπτη, εμποδίζοντας έτσι τα παιδιά να ενεργοποιήσουν τυχαία το φούρνο.
Β - Τα απορρυπαντικά αποθηκεύονται συνήθως κάτω από τον νεροχύτη, ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος για τα παιδιά. Είναι καλή ιδέα να τα κρατήσετε σε ένα δοχείο με κλειδαριά ασφαλείας.
Γ - Τα παιδιά αγαπούν τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Για να αποφύγετε τα εγκαύματα, πρέπει να τοποθετηθεί ένα προφυλακτικό μπροστά από την εστία.
Δ - Μερικές φορές, τα παιδιά, που προσελκύονται από κάποιο αντικείμενο το οποίο βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια εργασίας, ανεβαίνουν στις λαβές και τα συρτάρια. Εάν η κουζίνα είναι κρεμασμένη σε τοίχο, πρέπει να διαθέτει ασφαλές σύστημα τοποθέτησης σε τοίχο.

Ασφάλεια για τα παιδιά

E - Είναι προτιμότερο να επιλέξετε την τελευταία γενιά φούρνων δροσισμού με έναν εφαπτόμενο ανεμιστήρα ο οποίος εξασφαλίζει αποτελεσματική θερμομόνωση. Αυτοί οι φούρνοι κρατούν την πόρτα δροσερή ακόμα και όταν το φαγητό μαγειρεύεται στο εσωτερικό, αποφεύγοντας έτσι τα εγκαύματα που μπορεί μερικές φορές να είναι σοβαρά.
F - Οι μονάδες πύργου πρέπει να έχουν ελεγμένα συστήματα τοποθέτησης σε τοίχο, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την ανατροπή των πύργων σε περίπτωση που τα παιδιά προσπαθήσουν να αναρριχηθούν πάνω τους.
G - Είναι καλή ιδέα να προσθέσετε κλιπ ή μαγνήτες σε συρτάρια και συρτάρια jumbo προκειμένου να εμποδίσετε τα παιδιά να τα ανοίξουν. Με αυτόν τον τρόπο τα εμποδίζετε να τραυματιστούν όταν προσπαθούν να κλείσουν τα συρτάρια ή όταν προσπαθούν να φτάσουν στα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτά (απορρυπαντικά, μαχαίρια κ.λπ.).
H - Αν ένα παιδί σκαρφαλώσει σε ένα pullout συρτάρι ή εάν όλα τα jumbo συρτάρια μιας νησίδας κουζίνας τραβηχτούν μαζί, η μονάδα είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να στερεώσετε τις μονάδες με συρτάρια και συρτάρια jumbo στο πάτωμα, χρησιμοποιώντας άγκιστρα αποτροπής της ανατροπής τους.

Ασφάλεια για τα παιδιά

I - Η εστία πρέπει να είναι εφοδιασμένη με μία βαλβίδα ασφαλείας, η οποία σταματά την τροφοδοσία αερίου αν δεν αναφλεγεί η φλόγα και διακόπτει την τροφοδοσία της εστίας με αέριο εάν η φλόγα σβήσει κατά λάθος.
L - Εάν οι πόρτες ή τα συρτάρια έχουν μια οπή αντί για μια λαβή, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε ότι η οπή δεν είναι πολύ μικρή. Ένα παιδί μπορεί να περάσει το δάκτυλό του μέσα από την οπή και να το σπάσει μετακινώντας το γύρω γύρω.
M - Όλα τα γυάλινα μέρη της κουζίνας (ράφια, πόρτες, κλπ.) πρέπει να ενισχυθούν για καλύτερη αντοχή στην κρούση και σε άλλα είδη πίεσης.
N - Τοποθετήστε έναν κύριο διακόπτη μακριά από τα παιδιά για να διακόψετε την τροφοδοσία του φούρνου. Τα παιδιά προσελκύονται από τα κουμπιά του φούρνου και μπορούν εύκολα να τον ενεργοποιήσουν εάν παίζουν μαζί τους.

Ασφάλεια για τα παιδιά

O - Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε την εστία κοντά στον νεροχύτη για να αποφύγετε να περπατάτε μεγάλη απόσταση κρατώντας καυτά τηγάνια και ταψιά που μπορεί να είναι επικίνδυνα, ειδικά αν τα παιδιά βρίσκονται κοντά.
P - Βεβαιωθείτε ότι τα στηρίγματα της μονάδας τοίχου έχουν δοκιμαστεί για αντοχή σε μεγάλη βάρη και ότι μπορούν να ρυθμιστούν σε ύψος και βάθος.
Q - Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιούνται αιχμηρά αντικείμενα σε σύγχρονες κουζίνες και αυτά μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια κουζίνα που έχει στρογγυλεμένες πόρτες, λαβές και κουμπιά.
R - Δεν είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε την εστία κοντά σε ένα παράθυρο επειδή ένα ρεύμα προερχόμενο από το παράθυρο θα μπορούσε να γυρίσει τη φλόγα της εστίας προς τα έξω ή οι κουρτίνες, ίσως κινούμενες από ένα παιδί, θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά.

Παρακολούθηση τοξικών εκπομπών

Παρακολούθηση τοξικού αερίου
Ο αέρας που αναπνέουμε στην κουζίνα μας μπορεί να μολυνθεί λόγω τοξικών εκπομπών από τους λεκέδες και τις κόλλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή επίπλων. Στη Valcucine κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να βεβαιωθούμε ότι τα συστατικά στοιχεία του κουτιού της κουζίνας μας δεν απελευθερώνουν πτητικές ουσίες στον αέρα οι οποίες μπορούν να βλάψουν την υγεία σας. Ελέγχουμε επίσης για να βεβαιωθούμε ότι τα προϊόντα μας δεν έχουν μολυνθεί από τεχνητή ραδιενέργεια, τηρώντας τα πιο περιοριστικά πρότυπα εκπομπών φορμαλδεΰδης.

Τεχνητή ραδιενέργεια
Οι πυρηνικές καταστροφές, όπως το Τσερνομπίλ, δημιουργούν τεχνητή ραδιενέργεια η οποία απορροφάται από φυτά (και επομένως από το ξύλο) και στη συνέχεια απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ακόμη και μετά από μεγάλες χρονικές περιόδους. Δεδομένου ότι η ποσότητα τοξικής παρουσίας ποικίλει ανάλογα με τον τόπο προέλευσης του ξυλείας, η Valcucine πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για να βεβαιωθεί ότι το ξύλο που χρησιμοποιεί δεν προέρχεται από περιοχές που έχουν μολυνθεί σοβαρά από τη ραδιενέργεια.

Φορμαλδεΰδη
Οι πλάκες από σκυρόδεμα περιέχουν μια ουσία (ureic glue) η οποία εκπέμπει φορμαλδεΰδη συνεχώς για χρόνια. Παρόλο που είναι πλέον γνωστό ότι είναι καρκινογόνος ουσία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Ιταλία και πολλές άλλες χώρες δεν καθόρισαν πρότυπα για τα επίπεδα εκπομπών φορμαλδεΰδης, η Valcucine κατασκευάζει προϊόντα για να ανταποκρίνεται στα αυστηρά πρότυπα της Ιαπωνίας για εκπομπές, ονομαζόμενες F (4 αστέρια). Οι μονάδες βάσης Invitrum είναι εντελώς καθαρές από φορμαλδεΰδη.

Συνθετικά χρώματα
Ακόμα και πολύ καιρό μετά την αγορά τους, τα έπιπλα που έχουν υποστεί επεξεργασία με συνθετικά χρώματα εκπέμπουν πτητικές τοξικές ουσίες στα σπίτια μας. Η Valcucine πραγματοποιεί ειδικές δοκιμές για την ανάλυση της ρύπανσης που προκαλείται από αυτές τις ουσίες. Αυτός ο πίνακας δείχνει τις ποσότητες και τους τύπους των πτητικών οργανικών ουσιών σε επιφάνεια 1 m2 με βαφή από ακρυλικά προϊόντα αραιωμένα με συνθετικά αραιωτικά. Στη συνεχή προσπάθειά μας να αποφύγουμε την εκπομπή τοξικών ουσιών από συνθετικούς διαλύτες, αναπτύξαμε έναν κύκλο βαφής όπου οι διαλύτες αντικαταστάθηκαν με νερό. Επίσης, δημιουργήσαμε ένα φυσικό φινίρισμα με βάση το λάδι και το κερί, με διαλύτη εκχύλισης πετρελαίου πορτοκαλιού.

Βαφή με βάση το νερό
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα ρύπανσης στην κατασκευή ντουλαπιών είναι η εξάτμιση των συνθετικών διαλυτών βαφής. Ένας μεσαίου μεγέθους κατασκευαστής επίπλων απελευθερώνει τόνους διαλυτών στον αέρα κάθε μέρα, ρυπαίνοντας την περιοχή γύρω του. Η μικρο-εξάτμιση αυτών των διαλυτών συνεχίζεται για ακόμα μεγαλύτερες περιόδους, προκαλώντας ρύπανση στην περιοχή όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο έπιπλο. Για όφελος του τελικού χρήστη, των εργαζόμενων στον τομέα των επίπλων και των χωριών που περιβάλλουν τα εργοστάσια, η Valcucine, μετά από χρόνια δοκιμών και συνεχούς έρευνας, έχει υιοθετήσει για το μασίφ ξύλο βερνίκι με βάση το νερό που μειώνει δραστικά τις τοξικές εκπομπές. Η καινοτόμος ικανότητα μας συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο για βελτίωση στον κλάδο. Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ορισμένους από τους ανταγωνιστές μας να υιοθετούν παρόμοιες πρακτικές. Όπως λέει και η παροιμία, «η απομίμηση είναι η ειλικρινή μορφή κολακείας». Στη Valcucine ανυπομονούμε να δούμε το σύνολο της βιομηχανίας να εργάζεται για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Μούχλα στην κουζίνα

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη μούχλα από το να αναπτυχθεί στις γωνίες;

Μούχλα στην κουζίνα

Α - Η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο όπου η σχετική υγρασία είναι πολύ υψηλή στην οροφή και, εκτός εάν η θερμογέφυρα έχει εξαλειφθεί κατά την κατασκευή, μπορεί να προκύψουν προβλήματα συμπύκνωσης και να σχηματιστεί μούχλα.
Β - Υπάρχουν ειδικά μονωτικά χρώματα, διαθέσιμα στην αγορά, που αποτρέπουν την πτώση της θερμοκρασίας λόγω της θερμικής γέφυρας στην οροφή, εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό μούχλας.
C - Η ιδανική λύση είναι να προσθέσετε μία καλή θερμική μόνωση στο εξωτερικό της οροφής για να εξαλείψετε τελείως τη θερμική γέφυρα και όλες τις αρνητικές συνέπειές της.