Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κουζίνα Incanto

Πώς να σχεδιάσετε μια κουζίνα με παράθυρο: Τα do’s and don’ts

Όταν πρόκειται για το σχεδιασμό κουζίνας, τα παράθυρα αποτελούν  πηγή φυσικού φωτός, φρέσκου αέρα και σύνδεσης του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου του σπιτιού. Ωστόσο, ο σχεδιασμός μιας κουζίνας με παράθυρο μπορεί να παρουσιάσει ορισμένες μοναδικές προκλήσεις όσον αφορά τη διαμόρφωση του χώρου και το πώς θα τοποθετηθούν τα έπιπλα κουζίνας σε αυτόν. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πώς να σχεδιάσετε μια κουζίνα με παράθυρο, από τους διαφορετικούς τύπους διαθέσιμων παραθύρων μέχρι τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε στον σχεδιασμό. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι  να αξιοποιήσετε στο έπακρο ένα παράθυρο στο σχεδιασμό της κουζίνας σας.

 

Tα οφέλη μιας κουζίνας με παράθυρο

Για όσους έχουν την τύχη να έχουν κουζίνα με παράθυρο, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Η παρουσία φυσικού φωτός όχι μόνο βοηθάει στο να φαίνεται ο χώρος μεγαλύτερος και πιο φιλόξενος, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας μειώνοντας την ανάγκη για επιπλέον φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό με την  ύπαρξη παραθύρου στην κουζίνα σας, είναι ότι διευκολύνει στο να αερίζετε τον χώρο όσες φορές χρειάζεται και να διατηρείτε έτσι ανανεωμένη την ατμόσφαιρα στο σπίτι.
Μάλιστα, για  εκείνους που έχουν μικρότερες κουζίνες, η ύπαρξη ενός παραθύρου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής. Κι αυτό γιατί το φυσικό φως μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως ένας μικρός χώρος δεν είναι τόσο μικρός όσο φαίνεται, μετατρέποντας έτσι “μαγικά” μια μικρή κουζίνα σε ευρύχωρη! .

 

Τολμηρά χρώματα σε καμβα

Η προσθήκη μιας πολύχρωμης νησίδας στην κουζίνας σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε στυλ και λάμψη στο χώρο σας. Σκεφτείτε να επιλέξετε ένα τολμηρό, έντονο χρώμα στη νησίδα της κουζίνας σας, όπως το κόκκινο ή το μαύρο. Μια κόκκινη νησίδα  θα κλέψει την παράσταση με την έντονη απόχρωσή της, ενώ μια μαύρη  θα προσδώσει στον χώρο έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Αν είστε λάτρεις των πιο γήινων αποχρώσεων, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε μια νησίδα σε μια πιο απαλή απόχρωση όπως το μπεζ, και άλλες παστέλ αποχρώσεις από αγαπημένα σας χρώματα, όπως το μπλε ή το πράσινο. Όποιο χρώμα κι αν επιλέξετε, φροντίστε να το ενσωματώσετε και σε άλλους χώρους της κουζίνας σας, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρμονικό.

Ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως στην κουζίνα σας

Το φυσικό φως μπορεί να κάνει θαύματα για τον σχεδιασμό μιας κουζίνας συμβάλλοντας  στη δημιουργία μιας ζεστής και φιλόξενης ατμόσφαιρας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φυσικό φως στην κουζίνα σας:

  1. Επιλέξτε τη σωστή θέση για την τοποθέτηση του παραθύρου: Όταν πρόκειται για την τοποθέτηση παραθύρων σε μια κουζίνα, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα σημείο που να είναι τόσο αισθητικά ευχάριστο όσο και να παρέχει βέλτιστη έκθεση στο φως. Για παράδειγμα, ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό θα παρέχει περισσότερο άμεσο ηλιακό φως από ένα παράθυρο με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό. Λάβετε υπόψη τη γωνία του ήλιου όταν αποφασίζετε για την καλύτερη τοποθέτηση παραθύρου για την κουζίνα σας.
  2. Τοποθετήστε διάφανες κουρτίνες: Η χρήση διάφανων κουρτινών θα επιτρέψει στο φυσικό φως να εισέλθει στην κουζίνα σας χωρίς να στερείστε της ιδιωτικότητάς σας. Επιλέξτε ένα διάφανο ύφασμα που θα επιτρέπει στο φως να διαχέεται στον χώρο, ενώ παράλληλα θα σας δίνει τη δυνατότητα να αποκλείσετε την υπερβολική θάμβωση.
  3. Προσθέστε καθρέφτες: Οι καθρέφτες μπορούν να βοηθήσουν στην αντανάκλαση του φωτός και να φωτίσουν ακόμη περισσότερο έναν χώρο. Τοποθετήστε τους σε τέτοιο μέρος κοντά στα έπιπλα κουζίνας, ώστε να μπορούν να αντανακλούν αποτελεσματικά το φως σε διάφορα σημεία στο δωμάτιο, αξιοποιώντας έτσι στο έπακρο το διαθέσιμο φυσικό φως.
  4. Χρησιμοποιήστε ανοιχτά χρώματα στους τοίχους: Το βάψιμο των τοίχων σας με ανοιχτά και ουδέτερα χρώματα, όπως λευκά και παστέλ, μπορεί να βοηθήσει να δώσετε την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου, φωτεινότερου χώρου. Επιπλέον, τα ανοιχτόχρωμα χρώματα αντανακλούν καλύτερα το φως από ό,τι οι σκούρες αποχρώσεις, κάνοντας έστι συνολικά την κουζίνα σας πιο φωτεινή.

 

Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να αξιοποιήσετε αποτελεσματικά το φυσικό φως στην κουζίνα σας και να δημιουργήσετε μια φιλόξενη ατμόσφαιρα. Ωστόσο, ακόμη κι αν χρειαστείτε επιπλέον τεχνητό φως, υπάρχει τρόπος να πετύχετε τον βέλτιστο φωτισμό της κουζίνας σας, όπως για παράδειγμα προσθέτοντας ειδικές λάμπες κάτω από κάποιο κρεμαστό ντουλάπι.

 

Λεπτομέριες ραφιων κουζίνας

Μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε όταν σχεδιάζετε μια κουζίνα με παράθυρο

  • Επιλογή του λάθος μεγέθους ή σχήματος παραθύρου: Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα παράθυρο που να συμπληρώνει το σχεδιασμό της κουζίνας σας και να παρέχει αρκετό αερισμό και φως. Αν έχετε μικρή κουζίνα, επιλέξτε ένα μικρότερο παράθυρο- αντίθετα, αν έχετε μεγάλη κουζίνα, μπορείτε να επιλέξετε ένα μεγαλύτερο παράθυρο. Βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος και το σχήμα του παραθύρου ταιριάζουν με το χώρο σας και μην ξεχνάτε να λάβετε υπόψη σας τη θέα προς τα έξω.
  • Παρεμπόδιση της ροής του αέρα και του φωτός: Όταν σχεδιάζετε μια κουζίνα με παράθυρο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι επιτρέπει την είσοδο άφθονου αέρα και φυσικού φωτός στο χώρο σας. Αποφύγετε να τοποθετήσετε ογκώδη έπιπλα μπροστά από το παράθυρο, καθώς θα εμποδίζουν τη ροή του αέρα και του φωτός. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε διάφανες κουρτίνες ή περσίδες για να διατηρήσετε την ιδιωτικότητα, ενώ παράλληλα αφήνετε το φως να μπαίνει μέσα.
  • Αγνοείτε τα ζητήματα ασφαλείας: Είναι σημαντικό να σκέφτεστε την ασφάλεια όταν σχεδιάζετε μια κουζίνα με παράθυρο. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ασφάλειά τους, ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα!
  • Ανεπαρκής  μόνωση και απώλειες ενέργειας: Τα παράθυρα είναι μία από τις πιο κοινές πηγές απώλειας θερμότητας στο σπίτι. Για να διασφαλίσετε ότι η κουζίνα σας παραμένει ενεργειακά αποδοτική, βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα είναι επαρκώς μονωμένα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες, όλες τις εποχές! Εξετάστε το ενδεχόμενο εγκατάστασης παραθύρων με διπλά τζάμια για να βελτιώσετε περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η κουζίνα σας με παράθυρο είναι τόσο κομψή όσο και ασφαλής. Αν αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε σωστά το σχεδιασμό των παραθύρων, θα έχετε ως αποτέλεσμα έναν φιλόξενο και άνετο χώρο που θα απολαμβάνετε εσείς και η οικογένειά σας για πολλά χρόνια.

Μοιραστείτε το