Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μικρές κουζίνες για στούντιο: Έξυπνες λύσεις για να εκμεταλλευτείτε κάθε τετραγωνικό

Αν μένετε σε ένα στούντιο, τότε ο χώρος που έχετε στη διάθεσή σας είναι περιορισμένος, πράγμα που δε σας επιτρέπει να κάνετε πράξη όλες τις δημιουργικές σας ιδέες όσον αφορά το σχεδιασμό της κουζίνας. Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο ακόμα και τις πιο μικρές κουζίνες για στούντιο. Σε αυτό το άρθρο σας δείχνουμε πώς!

Επιλέξτε την κατάλληλη διάταξη κουζίνας για στούντιο

Ένα από τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνετε όταν ξεκινάτε να σχεδιάζετε μία κουζίνα για στούντιο είναι να επιλέξετε τη σωστή διαταξη. Όταν ο χώρος είναι περιορισμένος, δεν είναι όλες οι διατάξεις ιδανικές. Μία ανοιχτή κουζίνα σε σχήμα Γ λοιπόν είναι η ιδανική επιλογή για μία πολύ μικρή κουζίνα, αφού σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε το χώρο στο έπακρο, κάνοντάς τον ταυτόχρονα να δείχνει μεγαλύτερος. Επιπλέον, η συγκεκριμένη διάταξη, αυξάνει και τη λειτουργικότητα της κουζίνας, αφού σας δίνει τη δυνατότητα να κινείστε με ευκολία στο τρίγωνο δραστηριότητας, δηλαδή την κουζίνα, το νεροχύτη και το ψυγείο.

Φανείτε εφευρετικοί στην αποθήκευση

Σε μία πολύ μικρή κουζίνα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για πολλά έπιπλα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε άλλες λύσεις αποθήκευσης. Οι τοίχοι της κουζίνας, οι οποίοι πολλές φορές παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες αποθήκευσης αν τους αξιοποιήσετε έξυπνα. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Χρησιμοποιώντας εντοιχισμένα ράφια και γάντζους. Αυτά όχι μόνο θα λειτουργήσουν ως επιπλέον αποθηκευτικός χώρος, αλλά είναι κι ένας υπέροχος τρόπος διακόσμησης του τοίχου της κουζίνας!

 

Βάψτε το ταβάνι διαφορετικό χρώμα από τους τοίχους

Αυτός είναι ένας ανορθόδοξος, αλλά εξαιρετικά εφευρετικός και αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος, αφού αυτομάτως το βλέμμα στρέφεται προς τα πάνω δίνοντας την ψευδαίσθηση του ύψους. Επιλέξτε λοιπόν το λευκό ή το μπεζ για τους τοίχους της κουζίνας και μία απόχρωση του μπλε ή του πράσινου για το ταβάνι. Πιστέψτε μας, το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει!

 

Yιοθετήστε μίνιμαλ στυλ

Αν η κουζίνα σας είναι ήδη πολύ μικρή, το να είναι γεμάτη από αντικείμενα θα την κάνει να φαίνεται ακόμα μικρότερη! Επομένως, καλό είναι να βασιστείτε σε μίνιμαλ στοιχεία και να μην παραφορτώσετε το χώρο -έτσι θα δείχνει πιο μεγάλος, αλλά θα διατηρείται επίσης πολύ πιο εύκολα σε τάξη. Παράλληλα, μία minimal κουζίνα χωρίς περιττά στοιχεία αποπνέει ηρεμία, η οποία είναι απαραίτητο στοιχείο για ένα χώρο στον οποίο περνάτε τόσο χρόνο καθημερινά. Πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή για μοντέρνες κουζίνες και όχι μόνο!

Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα

Τα ανοιχτά χρώματα είναι ό,τι πρέπει για τους μικρούς χώρους και ειδικά για τις μικρές κουζίνες, αφού αντανακλούν το φυσικό και τεχνητό φως δημιουργώντας αυτομάτως την ψευδαίσθηση ευρυχωρίας! Για να κάνετε λοιπόν την κουζίνα σας να δείχνει μεγαλύτερη, δεν έχετε παρά να προτιμήσετε ανοιχτές αποχρώσεις του μπεζ και του λευκού ή γήινες αποχρώσεις. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο ένα πιο σκούρο χρώμα, φροντίστε όμως να μην είναι αυτό το κυρίαρχο στο χώρο.

 

Κρατήστε μόνο ό,τι χρησιμοποιείτε

Δεδομένου ότι ο χώρος που έχετε στη διάθεσή σας είναι περιορισμένος, σκεύη και αξεσουάρ που δε χρησιμοποιείτε δεν έχουν θέση στην κουζίνα σας. Επομένως, κάντε έναν ενδελεχή έλεγχο στα ντουλάπια και τα συρτάρια και βρείτε όλα εκείνα τα αντικείμενα που δε χρησιμοποιείτε συχνά. Συγκεντρώστε τα και αποθηκεύστε τα σε κάποιο άλλο χώρο εκτός κουζίνας, ώστε να μην πιάνουν χώρο. Έπειτα, οργανώστε όλα όσα χρησιμοποιείτε καθημερινά με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρίσκετε εύκολα και γρήγορα αυτό που ψάχνετε κάθε φορά!
 

Οριοθετήστε το χώρο με μία νησίδα

Συχνά, οι κουζίνες των στούντιο αποτελούν ενιαίους χώρους με το σαλόνι, πράγμα που καθιστά αδύνατο να εντοπίσει κανείς πού ξεκινά ο ένας χώρος και πού τελειώνει ο άλλος. Αν θέλετε να κάνετε ξεκάθαρη την οριοθέτηση μεταξύ τους, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία νησίδα κουζίνας ως διαχωριστικό. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα αναβαθμίσετε αισθητικά την κουζίνα σας και θα βελτιώσετε τη διαρρύθμιση του χώρου, αλλά θα αποκτήσετε κι επιπλέον αποθηκευτικό χώρο!

Εκμεταλλευτείτε τις γωνίες

Συνήθως, οι γωνίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες στις κουζίνες, όμως όταν ο χώρος είναι τόσο περιορισμένος, η αξιοποίησή τους μπορεί να κάνει θαύματα τόσο σε αισθητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο λειτουργικότητας. Μη διστάσετε λοιπόν να εγκαταστήσετε γωνιακά ράφια και να τα χρησιμοποιήσετε είτε για να αποθηκεύσετε σκεύη, είτε για να τοποθετήσετε σε αυτά διακοσμητικά, όπως κορνίζες, ένα ρολόι ή καλάθια!

Επιλέξτε εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές

Οι εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε για μία μικρή κουζίνα σε στούντιο. Θα πρέπει μάλιστα η τοποθέτηση των συσκευών να γίνει στρατηγικά, ώστε να μην επηρεαστεί η διάταξή του χώρου και να μην περιοριστεί ακόμα περισσότερο το μέγεθός του. Πιο συγκεκριμένα, η εγκατάσταση των συσκευών θα πρέπει να γίνει με βάση το λειτουργικό τρίγωνο ηλεκτρική κουζίνα-νεροχύτης-ψυγείο. Αυτό γιατί τοποθετώντας τις συσκευές αυτές σε τρίγωνο, θα κάνετε λιγότερα βήματα μεταξύ τους και θα περιορίσετε τις περιττές κινήσεις, κάνοντας όλες τις δουλειές σας πιο γρήγορα και αποτελεσματικά!

 

Μπορεί οι μικρές κουζίνες για στούντιο να έχουν κάποιους περιορισμούς όσον αφορά το μέγεθός τους, όμως με λίγη δημιουργική σκέψη και έξυπνες προσαρμογές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μεγαλύτερες κουζίνες. Εφαρμόζοντας λοιπόν τα tips που μοιραστήκαμε μαζί σας μπορείτε να μετατρέψετε ακόμα και την πιο μικρή κουζίνα σε έναν καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο!

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το