Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αερισμός κουζίνας

Όλα τα δωμάτια που περιέχουν εστίες – οι οποίες εξαντλούν τον αέρα του χώρου όπου είναι εγκατεστημένες - απαιτούν αεραγωγούς.
Ο αερισμός σημαίνει την προσθήκη σταθερών εισόδων αέρα καύσης, δηλ. Ανοιχτών αγωγών που μπορούν είτε να βρίσκονται στα εξωτερικά τοιχώματα του ίδιου του δωματίου είτε σε ένα τοίχωμα που συνδέεται με ένα γειτονικό δωμάτιο που έχει έναν αγωγό που οδηγεί σε εξωτερικούς χώρους.


 

Οπές αερισμού κουζίνας

Γιατί είναι απαραίτητες;

Η ποσότητα αέρα που εισέρχεται στην κουζίνα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με τον αέρα που χρησιμοποιείται για την κανονική καύση αερίου. Εκτός από αυτό, πρέπει να θεωρήσετε ότι χωρίς μια ροή αέρα από το εξωτερικό, η εξόρυξη αέρα από τον ανεμιστήρα μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης η οποία θα εμπόδιζε την πλήρη απομάκρυνση των καπνών. Για να αποφύγετε αυτά τα δύο προβλήματα, η ροή του αέρα πρέπει να εισέρχεται απευθείας μέσα από μόνιμα ανοίγματα στους εξωτερικούς τοίχους της κουζίνας. Αυτά τα ανοίγματα διέπονται από τα πρότυπα UNI7129 και πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:
- πρέπει να έχουν καθαρή διατομή τουλάχιστον 6 cm για κάθε kW εγκατεστημένης θερμικής ικανότητας, με ελάχιστο ύψος 100 cm,
- εάν η εστία δεν διαθέτει θερμοστοιχείο (συσκευή που σταματά τη ροή του αερίου αν η φλόγα σβήσει) χρειάζεται μια επιπλέον οπή για να επιτευχθεί ελάχιστη διατομή αερισμού 200cm.
Συνιστάται η δεύτερη οπή να βρίσκεται στην κορυφή του τοίχου της κουζίνας για να λύσει προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση του υγραερίου, το οποίο, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα αέρα για την καύση, έχει σχετικά χαμηλότερη πυκνότητα σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Οπές αερισμού κουζίνας

Τα πρότυπα επιτρέπουν επίσης τον έμμεσο αερισμό με τη λήψη αέρα από ένα παρακείμενο χώρο, αρκεί ο χώρος αυτός να αερίζεται απευθείας από εξωτερικούς χώρους, δεν είναι υπνοδωμάτιο και δεν κινδυνεύει να τραβήξει φωτιά (π.χ. ένα υπόστεγο, ένα γκαράζ, μια αποθήκη κ.λπ. ).
Εκτός αυτού, το διπλανό δωμάτιο δεν πρέπει να έχει χαμηλότερη πίεση, σε σύγκριση με τον θάλαμο που πρόκειται να αεριστεί, εξαιτίας της παρουσίας μιας συσκευής που τροφοδοτείται από οποιοδήποτε είδος καυσίμου (π.χ. τζάκι, σόμπα κ.λπ.) ή μιας συσκευής εξαγωγής για την οποία δεν έχει παρασχεθεί είσοδος αέρα. Ο αέρας μπορεί να εισρεύσει από το διπλανό δωμάτιο μέσω μόνιμων ανοιγμάτων ή, εάν μια πόρτα χωρίζει τους δύο χώρους, μπορεί να εισέλθει αυξάνοντας το κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου (τουλάχιστον 2 cm).
Όπου είναι δυνατόν, η Valcucine προτείνει να φτιάξετε τις οπές αερισμού σε ένα δωμάτιο δίπλα στην κουζίνα για να αποφύγετε τα ενοχλητικά ρεύματα κρύου αέρα (πριν φτάσετε στην κουζίνα ο αέρας έχει χρόνο για να ζεσταθεί) και για να αποτρέψετε τις οσμές να μεταβούν προς άλλα δωμάτια του σπιτιού μεταφέροντας τους προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Οπή απορροφητήρα

Πώς μπορώ να κρύψω το σωλήνα του απορροφητήρα όταν η έξοδος είναι σε λάθος σημείο;

Οπή απορροφητήρα

Όταν αγοράζετε ή ενοικιάζετε ένα παλιό σπίτι, είναι πιθανό ότι η έξοδος καπνού θα είναι σε μια θέση που είναι λάθος για το νέο σχέδιο κουζίνας. Τα παραπάνω παραδείγματα σας δίνουν τρεις πιθανές λύσεις για να κρύψετε τον εύκαμπτο σωλήνα που θεωρείται συνήθως άσχημος.

A - Εάν χρησιμοποιηθεί ένας πλαστικός σωλήνας, μπορεί να καμουφλαριστεί από ένα λεπτό ράφι. Η Valcucine δεν συνιστά αυτόν τον εύκαμπτο σωλήνα επειδή είναι πολύ θορυβώδης.
B - Εάν χρησιμοποιείται εύκαμπτος σωλήνας κανονικού μεγέθους, μπορεί να αποκρύπτεται από μια υπερυψωμένη σκάλα με ανυψωμένο μπροστινό άκρο.
C - Εναλλακτικά, μπορεί να κατασκευαστεί μια πλάκα γυψοσανίδας ή ψευδοροφή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν ανακαινίζετε το σπίτι σας, προτείνουμε να διευρύνετε την έξοδο σε διάμετρο τουλάχιστον 12cm ή, αν είναι δυνατόν, να τοποθετήσετε την έξοδο στη σωστή θέση για να αποκλείσετε την ορατή σύνδεση του απορροφητήρα με την έξοδο.

Επιπλέον, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή για να αποφύγετε τη χρήση του σωλήνα εξάτμισης του λέβητα αερίου ή του τζακιού για τον απορροφητήρα.

Βαλβίδα ελέγχου

Γιατί χρειάζομαι βαλβίδα ελέγχου;

Για όλα τα μοντέλα απορροφητήρων της, η Valcucine έχει υιοθετήσει μια ειδική βαλβίδα ελέγχου που κλείνει όταν το μοτέρ είναι απενεργοποιημένο, αποτρέποντας την είσοδο ανεπιθύμητου αέρα από το εξωτερικό και ανοίγει αυτόματα όταν το μοτέρ είναι ενεργοποιημένο. Ενδέχεται να προκύψουν δυσάρεστες καταστάσεις με την απουσία αυτής της βαλβίδας.
Λόγω ιδιαίτερων περιστάσεων που μπορεί να προκύψουν στο σπίτι (ρεύματα ή πτώση της πίεσης), εάν η οπή εξόδου των καπνών είναι κοντά σε άλλους αγωγούς, μπορεί να τραβήξει τα τοξικά αέρια που προέρχονται από το τζάκι, τη σόμπα ή το λέβητα των παρακείμενων σπιτιών.
Επιπλέον, αν δεν έχει τοποθετηθεί βαλβίδα αντεπιστροφής, ο ψυχρός αέρας μπορεί να έρθει από εξωτερικό χώρο.
Επιπλέον, λόγω της επίδρασης της καμινάδας, ένας απορροφητήρας χωρίς βαλβίδα ελέγχου τείνει να απομακρύνει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιο και να τον μεταφέρει ακόμη και όταν είναι σβησμένος, αυξάνοντας έτσι το κόστος θέρμανσης.
Σε πολυώροφο κτίριο, όλοι οι καπνοί συνήθως μεταφέρονται σε κοινό σωλήνα καπνοδόχου και στη συνέχεια απελευθερώνονται σε εξωτερικούς χώρους. Ο αγωγός καυσαερίων πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις κατασκευής UNI EN 1443. Πρέπει επίσης να είναι θερμομονωτικός για την αποφυγή συμπύκνωσης ή ψύξης των καπνών και πρέπει να λειτουργεί κατακόρυφα και να μην έχει στεγανότητα.

Βαλβίδα ελέγχου

Οι σωλήνες καπναγωγού πρέπει να έρχονται σε ένα κοινό σωλήνα καυσαερίων που είναι διακλαδισμένος και χρησιμοποιείται μόνο για αυτόν τον σκοπό.
Ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι η πιθανή χρήση καπακιού εξαγωγής χωρίς βαλβίδα ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή, ένας σωλήνας καπναγωγού που χρησιμοποιείται από κοινού με άλλα σπίτια μπορεί να προσελκύσει τους καπνούς και τις οσμές των γειτονικών κουζινών στην κουζίνα σας.
Εάν ο απορροφητήρας σας δεν διαθέτει ενσωματωμένη βαλβίδα ελέγχου, σας προτείνουμε να τοποθετήσετε μια ξεχωριστή μονόδρομη βαλβίδα στον εξωτερικό τοίχο.

 

Αγωγός απορροφητήρα

Πώς η έξοδος καπνών μπορεί να κρύψει τον αγωγό του απορροφητήρα

Αγωγός απορροφητήρα

Αν σχεδιάσετε την έξοδο καπνού και την έξοδο του ηλεκτρικού καλωδίου στο σωστό ύψος, μπορείτε να αποφύγετε να είναι ορατά ο εύκαμπτος σωλήνας σύνδεσης και η πρίζα, που συχνά δεν είναι ευχάριστο θέαμα. Τα παραδείγματα των θέσεων των καυσαερίων και των καλωδίων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που παρουσιάζονται στα σχέδια στις επόμενες σελίδες αναφέρονται σε πατενταρισμένους απορροφητήρες της Valcucine. Για διαφορετικούς απορροφητήρες, οι ακριβείς μετρήσεις πρέπει να ζητούνται από τον κατασκευαστή.
Για τις κουζίνες που το πίσω μέρος τους ακουμπά στον τοίχο, το ύψος της οπής εξόδου του καπνού υπολογίζεται προσθέτοντας ένα μεταβλητό ύψος, το οποίο εξαρτάται από τον τύπο του απορροφητήρα, στο ύψος της μονάδας βάσης και στο ύψος του πίσω πλαισίου. Η έξοδος του ηλεκτρικού καλωδίου πρέπει να υπολογιστεί λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς το ύψος του άνω άκρου του απορροφητήρα, αυξάνοντας το κατά 5 εκατοστά για λόγους ασφαλείας. Με αυτόν τον τρόπο η ηλεκτρική πρίζα θα είναι επίσης κρυμμένη.
Για τους απορροφητήρες των νησίδων, η θέση της εξόδου του καπναγωγού στην οροφή πρέπει να υπολογίζεται ως εξής: κατά μήκος πρέπει να είναι κεντραρισμένη πάνω στην εστία, πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από την άκρη της μονάδας βάσης που διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του απορροφητήρα.

 

Αθόρυβος απορροφητήρας

Πώς μπορεί να επιτευχθεί η αθόρυβη εξαγωγή;

Αθόρυβος απορροφητήρας

Η καρδιά του απορροφητήρα είναι το μοτέρ του, το οποίο καθορίζει την ικανότητα εξαγωγής του. Για καλή εξαγωγή, η ισχύς του μοτέρ πρέπει να είναι κατάλληλη για το σχήμα, τον τύπο και το μέγεθος του απορροφητήρα.
Το μοτέρ μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στον απορροφητήρα. Σε αυτή την περίπτωση, για να μειωθεί το επίπεδο θορύβου, πρέπει το μοτέρ να είναι υψηλής ποιότητας. Αν θέλετε να μειώσετε περαιτέρω τον θόρυβο, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα απομακρυσμένο μοτέρ εξωτερικά, φροντίζοντας να εγκαταστήσετε έναν αγωγό που αποτρέπει τους σχηματισμούς στροβίλων αέρα, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν την απορροφητήρα πολύ θορυβώδη.
Όλοι οι απορροφητήρες Valcucine έχουν εσωτερικό κινητήρα τουλάχιστον 750m (όγκος αέρα που εξάγεται σε μια ώρα). Εάν ο απορροφητήρας είναι ιδιαίτερα μεγάλος, η ισχύς αυξάνεται με την τοποθέτηση δύο μοτέρ.
Κατόπιν αιτήματος, όλοι οι απορροφητήρες Valcucine μπορούν να τοποθετηθούν με απομακρυσμένο κινητήρα αντί για εσωτερικό.
Για άριστα αποτελέσματα, η Valcucine συνιστά τη χρήση ενός απομακρυσμένου μοτέρ της ίδιας εταιρείας με τον απορροφητήρα.

 

Ύψος απορροφητήρα

 

Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος για αποτελεσματική εξαγωγή;

ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ
A - πολύ συχνά, μια κουζίνα με βάθος 80 cm είναι εξοπλισμένη με έναν στενότερο απορροφητήρα (50 εκατοστά βάθος) που δεν εξάγει ικανοποιητικά τους καπνούς
B - Για το βάθος των 80 εκατοστών, η Valcucine προσφέρει απορροφητήρες με μορφές και διαστάσεις που επαρκούν για την πλήρη κάλυψη της περιοχής μαγειρέματος, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη εξαγωγή

ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
A - Εάν το πλάτος της εστίας είναι μεγαλύτερο ή ίσο με αυτό του απορροφητήρα, οι ατμοί και οι οσμές δεν μπορούν να εξαχθούν εντελώς, ειδικά εάν ο απορροφητήρας δεν διαθέτει ισχυρό μοτέρ. Για λόγους ασφαλείας, ο απορροφητήρας δεν πρέπει να εγκατασταθεί σε απόσταση μικρότερη από 65 cm πάνω από την εστία.
B - Εάν έχει τοποθετηθεί ένας απορροφητήρας ευρύτερος από την εστία, η εξαγωγή βελτιώνεται και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα ελκυστικότερο, επειδή ο απορροφητήρας μπορεί να γίνει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα και ένα στοιχείο σχεδιασμού που ξεχωρίζει στην κουζίνα.