Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς να εξαφανίσετε τα σημάδια στις inox επιφάνειες της κουζίνας σας

Λαμπερό, πολυτελές και με μεγάλη αντοχή, το inox είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για την κουζίνα και το συναντάμε τόσο σε ηλεκτρικές συσκευές όσο και στους πάγκους της κουζίνας. Όμως, με την καθημερινή χρήση μένουν σημάδια στο inox, όπως δαχτυλιές και λεκέδες από νερό, τα οποία κάνουν την ομοιόμορφη επιφάνειά του να χάνει κάτι από την ομορφιά της. Πώς μπορείτε λοιπόν να καθαρίσετε αποτελεσματικά το inox, ώστε να το διατηρείτε πάντα αστραφτερό; Σε αυτό το άρθρο μοιραζόμαστε μαζί σας τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε μαζί με χρήσιμα tips!

Προετοιμάστε την επιφάνεια

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε την ανοξείδωτη επιφάνεια, είτε πρόκειται για κάποια ηλεκτρική συσκευή, είτε για τον πάγκο, θα πρέπει να κάνετε την κατάλληλη προετοιμασία. Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε τις οδηγίες του κατασκευαστή της εκάστοτε συσκευής ή επίπλου, ώστε να διαπιστώσετε αν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τον καθαρισμό τους. Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχουν ορισμένα συστατικά ή καθαριστικά που θα καταστρέψουν την επιφάνεια, τα οποία θα πρέπει φυσικά να αποφύγετε.

Το επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσετε από την επιφάνεια οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον καθαρισμό, όπως είναι για παράδειγμα τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή τα μαγνητάκια στο ψυγείο. Τώρα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε!

Ξεφορτωθείτε τα σημάδια στο inox με το κατάλληλο καθαριστικό

Υπάρχουν διάφορα καθαριστικά, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε αποτελεσματικά το inox. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιές είναι οι επιλογές προϊόντων που έχετε, καθώς και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάθε μία από αυτές:

 1. Σκέτο νερό
  Σε περίπτωση που δεν πρόκειται για κάποιον έντονο λεκέ, είναι πολύ πιθανό να αρκεί λίγο νερό για να καθαρίσετε την επιφάνεια. Το μόνο που θα χρειαστείτε για τη μέθοδο αυτή είναι μία απαλή πετσέτα με μικροΐνες και λίγο ζεστό νερό. Απλά βουτήξτε την πετσέτα στο νερό κι έπειτα τρίψτε απαλά ακολουθώντας τη φορά των ραβδώσεων, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω. Όταν τελειώσετε, χρησιμοποιήστε μία καθαρή και στεγνή πετσέτα με μικροΐνες για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα υγρασίας!
 2. Νερό με υγρό πιάτων
  Γι’ αυτή τη μέθοδο θα χρειαστείτε ένα μπολ με χλιαρό νερό, στο οποίο θα προσθέσετε μερικές σταγόνες υγρό πιάτων. Μέσα στο μείγμα που θα δημιουργηθεί, βουτήξτε ένα πανάκι καθαρισμού, στίψτε το καλά, ώστε να φύγει η περιττή υγρασία και να μη στάζει και καθαρίστε με αυτό την επιφάνεια. Έπειτα, περάστε την πάλι με ένα νωπό πανάκι και τέλος με ένα στεγνό.
 3. Νερό με ξύδι
  Ένα μείγμα νερού με ξύδι είναι ακόμα ένα αποτελεσματικό φυσικό καθαριστικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξαφανίσετε τα σημάδια στο inox. Για να το φτιάξετε, απλά αναμείξτε ένα μέρος ξύδι με δύο μέρη νερό και βουτήξτε σε αυτό ένα πανάκι με μικροΐνες. Αφού το στίψετε καλά, καθαρίστε με αυτό την επιφάνεια κι έπειτα στεγνώστε με ένα στεγνό πανί!
 4. Καθαριστικό τζαμιών
  Μία πολύ απλή και γρήγορη μέθοδος για να καθαρίσετε τις επιφάνειες από inox είναι με ένα καθαριστικό τζαμιών. Απλά ψεκάστε ένα απαλό πανάκι με καθαριστικό τζαμιών χωρίς ξύδι και αμμωνία πάνω στην επιφάνεια κι έπειτα χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανάκι για να αφαιρέσετε την υγρασία.
 5. Λευκό ξύδι και ελαιόλαδο
  Αν θέλετε να καθαρίσετε και να γυαλίσετε μία inox επιφάνεια με λίγες μόνο κινήσεις, τότε μπορείτε να το κάνετε με λευκό ξύδι και ελαιόλαδο. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ψεκάσετε πρώτα την επιφάνεια με λευκό ξύδι, να το αφήσετε να δράσει για μερικά λεπτά και να το καθαρίσετε με ένα στεγνό πανάκι. Έπειτα, στάξτε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο σε μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, προσέχοντας να είναι ελάχιστη η ποσότητα, και περάστε με αυτό την επιφάνεια!
 6. Ειδικό καθαριστικό για inox
  Πέρα από τους παραπάνω τρόπους καθαρισμού inox επιφανειών, οι οποίοι βασίζονται σε προϊόντα που πιθανόν να έχετε ήδη στο σπίτι σας, υπάρχει και η επιλογή των ειδικών καθαριστικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα προϊόντα αυτά έχουν συνήθως διπλή δράση, αφού καθαρίζουν και γυαλίζουν την επιφάνεια, χαρίζοντάς της λάμψη που διαρκεί. Σε περίπτωση που τα χρησιμοποιήσετε, μην ξεχάσετε να καθαρίσετε έπειτα την επιφάνεια με ένα νωπό πανί για να εξαφανίσετε τα υπολείμματα του προϊόντος και με ένα στεγνό για να αφαιρέσετε την υγρασία.

 

Διατηρήστε το αποτέλεσμα

Αφού έχετε καθαρίσει τις inox επιφάνειες της κουζίνας σας με έναν από τους τρόπους που σας προτείναμε κι έχετε ξεφορτωθεί τους λεκέδες, σειρά έχει η συντήρηση. Κάνοντας τη σωστή συντήρηση στα έπιπλα κουζίνας και τις ηλεκτρικές συσκευές σας, όχι μόνο θα αυξήσετε τη διάρκεια ζωής τους, αλλά θα εξασφαλίσετε και ότι θα παραμείνουν λαμπερά, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Μερικά tips για να το καταφέρετε αυτό είναι να:

 • Αποφεύγετε τη χρήση σκληρών χημικών καθαριστικών, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν την επιφάνεια του inox.
 • Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων που χρησιμοποιείτε, ώστε να αποφύγετε φθορές που ενδεχομένως να προκαλέσουν.
 • Μη χρησιμοποιείτε σφουγγάρια, αλλά μαλακές πετσέτες με λεία επιφάνεια ή με μικροΐνες για τον καθαρισμό.
 • Βάλετε τον καθαρισμό στην καθημερινή σας ρουτίνα -μόνο έτσι θα έχετε μόνιμα αποτελέσματα.
 • Είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση ελαιόλαδου για το γυάλισμα των επιφανειών -το ζητούμενο είναι το λάδι να δώσει λάμψη κι όχι να δημιουργήσει ένα λιπαρό φιλμ.

 

 

Το να ξεφορτωθείτε τα σημάδια από τις inox επιφάνειες της κουζίνας σας είναι πολύ απλό και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας τόσο φυσικά, όσο και χημικά καθαριστικά. Δοκιμάζοντας τα προϊόντα που σας προτείναμε και ακολουθώντας τα tips που μοιραστήκαμε μαζί σας, μπορείτε διατηρήσετε τα έπιπλα και τις συσκευές σας λαμπερές για πάντα!

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το