Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα σημεία της κουζίνας που χρειάζονται τακτικό καθαρισμό

Η κουζίνα είναι αναμφισβήτητα από τους χώρους τους σπιτιού που χρησιμοποιούνται περισσότερο! Αυτό σημαίνει ότι είναι παράλληλα και από τους χώρους που χρειάζονται το συχνότερο καθάρισμα, όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και υγιεινής. 

Πέρα όμως από τα σημεία της κουζίνας στα οποία η βρωμιά είναι εμφανής, υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία, τα οποία πρέπει να καθαρίζετε πολύ συχνά -έστω κι αν δεν φαίνονται βρώμικα. Ποιά είναι λοιπόν τα σημεία της κουζίνας που χρειάζονται τακτικό καθαρισμό; Τα μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω!

1. Πάγκοι

Οι πάγκοι είναι από τα έπιπλα κουζίνας που χρησιμοποιούνται συχνότερα, αφού σε αυτούς γίνεται η προετοιμασία του φαγητού! Αυτό σημαίνει ότι έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τρόφιμα, πράγμα που οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να μη φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά βρίσκονται εκεί. Καλό είναι λοιπόν να καθαρίζετε τακτικά τους πάγκους της κουζίνας σας με ένα μείγμα χλιαρού νερού και σαπουνιού, αλλά και με κάποιο αντιβακτηριδιακό σπρέι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις γωνίες και στα σημεία που ο πάγκος ενώνεται με τον τοίχο, καθώς εκεί μαζεύονται συνήθως τα υπολείμματα φαγητού!

2. Εστίες κουζίνας

Ο καθαρισμός των εστιών της κουζίνας είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνεται καθημερινά! Φυσικά, ο προφανής λόγος είναι οι λεκέδες του φαγητού που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα, οι οποίοι, αν δεν καθαριστούν εγκαίρως, μπορεί να αφήσουν σημάδι στις εστίες. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γίνεται τακτικός καθαρισμός των ματιών της κουζίνας με σόδα και ξύδι ή με κάποιο άλλο καθαριστικό που είναι ειδικό για τις επιφάνειες αυτές. Αν η κουζίνα σας έχει κεραμικές εστίες, τότε θα πρέπει είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε! 

3. Ντουλάπια κουζίνας

Τα ντουλάπια είναι από τα σημεία της κουζίνας που απαιτούν συχνό καθάρισμα, ειδικά αυτά στα οποία αποθηκεύετε τρόφιμα, μπαχαρικά και βότανα. Είτε έχετε κάνει ανακαίνιση στα παλιά ντουλάπια κουζίνας σας, είτε είναι ολοκαίνουρια, ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί το εσωτερικό τους σε καλή κατάσταση είναι το τακτικό καθάρισμα. Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα ντουλάπια της κουζίνας σας, αφαιρέστε οτιδήποτε υπάρχει σε αυτά και ψεκάστε με ένα σπρέι απολύμανσης ή με ένα μείγμα νερού και λευκού ξυδιού. Έπειτα, σκουπίστε καλά με ένα στεγνό πανί, εξασφαλίζοντας ότι έχει φύγει όλη η υγρασία!

4. Νεροχύτης

Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι ο νεροχύτης είναι ένα από τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού. Όχι μόνο επειδή είναι το μέρος όπου πλένετε τα πιάτα, αλλά και επειδή τα βακτήρια που υπάρχουν στο σωλήνα που συνδέεται με το νεροχύτη, μπορούν να μεταφερθούν στην επιφάνειά του! Παράλληλα, ο νεροχύτης έρχεται σε επαφή με φρούτα και λαχανικα που δεν έχουν πλυθεί ακόμα, ωμό κρέας, αλλά και το σφουγγάρι της κουζίνας, το οποίο συγκεντρώνει με τον καιρό μικρόβια. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι καθαρίζετε καθημερινά το νεροχύτη και τη βρύση με κάποιο απολυμαντικό και ότι ξεπλένετε με ζεστό νερό.

Ntoulapia Kouzinas

 

5. Κάδος απορριμμάτων

Κάτι που οι περισσότεροι από εμάς παραλείπουμε να καθαρίζουμε, τουλάχιστον σε καθημερινή βάση, είναι ο κάδος απορριμμάτων. Η αλήθεια είναι όμως, ότι ο κάδος απορριμμάτων -και ειδικά το καπάκι του- αποτελούν εστίες ανάπτυξης μικροβίων που μπορούν πολύ εύκολα να μεταφερθούν και σε άλλα σημεία της κουζίνας! Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τον κάδο της κουζίνας σας τακτικά, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από ζεστό νερό και ξύδι ή ένα απολυμαντικό σπρέι. Παράλληλα, φροντίστε και για το σωστό εξαερισμό της κουζίνας, ώστε να φεύγουν οι δυσάρεστες οσμές!

6. Χερούλια, πόμολα και κουμπιά

Καθημερινά, τα χερούλια και τα πόμολα των επίπλων της κουζίνας χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Το ίδιο ισχύει και για τα κουμπιά των ηλεκτρικών συσκευών που υπάρχουν στο χώρο, όπως το ψυγείο, ο φούρνος μικροκυμάτων και η ηλεκτρική κουζίνα. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν εστίες ανάπτυξης μικροβίων, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες επιφάνειες μέσω των χεριών! Παρόλο που είναι από τα σημεία της κουζίνας που παραλείπονται στη γενική καθαριότητα, πρέπει να θυμάστε να τα απολυμαίνετε καθημερινά με ένα απολυμαντικό σπρέι.

7. Πάγκοι κοπής

Οι πάγκοι κοπής συγκεντρώνουν στην επιφάνειά τους μεγάλο αριθμό μικροβίων, καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με ωμά τρόφιμα, όπως το ωμό κρέας ή το ψάρι. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, μετά από κάθε χρήση, να τους καθαρίζετε προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπούνι, αλλά και να τους απολυμαίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα χρήσιμο tip για να αποφύγετε τη μεταφορά και την εξάπλωση βακτηρίων είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικό πάγκο κοπής για το ωμό κρέας και διαφορετικό για τα λαχανικά!

8. Ψυγείο

Το ψυγείο είναι μία από τις πιο αγαπημένες και πολυχρησιμοποιημένες ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας! Αν δεν το καθαρίζετε όμως σωστά σε τακτική βάση, μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση μικροβίων μέσω του φαγητού ή ακόμα και την πρόκληση ασθενειών από τρόφιμα που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά. Προσπαθήστε λοιπόν να επιθεωρείτε συχνά το εσωτερικό του ψυγείου σας, ώστε να εντοπίζετε και να πετάτε χαλασμένα τρόφιμα. Επιπλέον, καθαρίζετε τακτικά τα ράφια, το εσωτερικό, το εξωτερικό, καθώς και το χερούλι του ψυγείου με ένα μείγμα ζεστού νερού και μαγειρικής σόδας!

9. Σφουγγάρι

Ίσως πιστεύετε ότι επειδή το σφουγγάρι έρχεται καθημερινά σε επαφή με το υγρό πιάτων δεν συγκεντρώνει μικρόβια στην επιφάνειά του, όμως αυτό είναι λάθος. Το σφουγγάρι, όχι μόνο μαζεύει μικρόβια με τον καιρό, αλλά και τα μεταφέρει σε οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτό! Επομένως, θα πρέπει να στραγγίζετε πολύ καλά το σφουγγάρι σας μετά από κάθε χρήση, να το αφήνετε να στεγνώσει, αλλά και να το βυθίζετε σε ένα μπολ με λευκό ξύδι κάθε βράδυ, για να το απολυμαίνετε. Φυσικά, θα πρέπει επίσης να το αντικαθιστάτε με καινούργιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

Ο τακτικός καθαρισμός της κουζίνας είναι το κλειδί για να κρατήσετε τα βακτήρια και άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμους μακριά από το χώρο σας, εξασφαλίζοντας ότι φαίνεται και είναι πεντακάθαρος. Να θυμάστε ότι έχει σημασία όχι μόνο η ποιότητα, αλλά και η συχνότητα του καθαρισμού, οπότε προσπαθήστε να είστε συνεπείς, ώστε να είναι η κουζίνα σας καθαρή όλη μέρα, κάθε μέρα!

Μοιραστείτε το