Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς να επιλέξετε τα ιδανικά πλακάκια κουζίνας

Ήρθε η ώρα να επιλέξετε πλακάκια για την πλάτη ή το δάπεδο της κουζίνας σας; Ενώ ακούγεται απλό, τις περισσότερες φορές δεν ξέρεις από που να αρχίσεις, ακόμη κι αν τα έχεις μπροστά σου. Από το χρώμα ή το υλικό; Από το κόστος ή την αισθητική τους;

Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πλακιδίων, το σημαντικό είναι να επιλέξετε εκείνα που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Τα πλακάκια κουζίνας μπορούν να ταξινομηθούν σε 3 βασικές κατηγορίες: κεραμικά, πορσελάνινα και πλακάκια φυσικής πέτρας.

  • Τα κεραμικά πλακάκια αποτελούν την πιο οικονομική επιλογή. Είναι κατασκευασμένα από ψημένο πηλό και έρχονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, χρώματα, υφές και φινιρίσματα.

  • Ακολουθούν τα πλακάκια από πορσελάνη. Είναι πιο ανθεκτικά στις γρατζουνιές και στη φθορά του χρόνου.

  • Τα πλακάκια από φυσική πέτρα είναι κατασκευασμένα από φυσικά ανθεκτικά υλικά όπως μάρμαρο ή γρανίτη, και συνήθως αποτελούν μια πιο ακριβή επιλογή.

Είτε κάνετε μερική είτε ολική ανακαίνιση κουζίνας, μην ξεχάσετε να δείτε 10 τέλεια σχέδια κουζίνας για το σπίτι σας!

 

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε πλακάκια κουζίνας

Η επιλογή των τέλειων πλακιδίων για την κουζίνα μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι, χρώματα, σχέδια, πάχη και υλικά για να διαλέξετε... Αυτός ο οδηγός, θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε το τοπίο. Για αρχή, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

1) Τι στυλ έχει ή θέλετε να έχει η κουζίνα σας;

2) Θα αλλάξετε τα πλακάκια της “πλάτης” της κουζίνας ή και του δαπέδου;

3) Καθορίστε το budget σας. Σε κάθε περίπτωση, θα περιορίσετε τις επιλογές σας και θα κερδίσετε χρόνο.

4) Ποιες ανάγκες σας έχουν προτεραιότητα; Χρειάζεστε κάτι εντυπωσιακό, πρακτικό ή και τα δύο; Θέλετε να καθαρίζονται εύκολα; Να είναι ανθεκτικά στη φθορά;

5) Λάβετε υπόψιν σας και το κόστος εργασίας τοποθέτησης τους.

 

Φθηνά ή ακριβά πλακάκια δαπέδου κουζίνας;

Η απόφαση μεταξύ φθηνών και ακριβών πλακιδίων κουζίνας μπορεί να είναι δύσκολη. Τα φθηνότερα πλακάκια κουζίνας είναι συχνά χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο ανθεκτικά, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να τα αντικαθιστάτε πιο συχνά. Τα φθηνά πλακάκια εν ολίγοις δεν είναι τελικά πάντα μια οικονομική επιλογή. Μην ξεχνάτε ότι θα τα έχετε για πολλά χρόνια, ίσως και για πάντα. Τα καλής ποιότητας πλακάκια, αποτελούν μια μικρή επένδυση, ειδικά αν το σπίτι είναι δικό σας

 

Κεραμικά ή πορσελάνινα πλακάκια κουζίνας;

Αποτελούν τις δύο βασικές κατηγορίες πλακιδίων κουζίνας. Αν και κατασκευάζονται από πηλό και άλλα φυσικά υλικά, έχουν διαφορετικές ιδιότητες και κόστος.

Κεραμικά πλακάκια κουζίνας

Τα κεραμικά πλακάκια είναι κατασκευασμένα από μείγμα πολλών διαφορετικών υλικών, όπως πηλό, ασβέστη, άμμο, χαλαζία και νερό. Στη συνέχεια, αυτά τα μείγματα διαμορφώνονται στο επιθυμητό σχήμα και χρώμα. Μπορεί επίσης να προστεθεί γυαλί ή άλλο φινίρισμα για λόγους διακόσμησης ή ελαστικότητας-αντοχής. Ανάλογα λοιπόν με τη χρήση και τον χώρο για το οποίο προορίζονται, προκύπτουν και διαφορετικής ποιότητας κι αισθητικής κεραμικά πλακάκια. Στην κουζίνα, ταιριάζουν περισσότερο τα ματ πλακάκια. Καθαρίζονται εύκολα ενώ δεν φαίνονται βρώμικα άμεσα. Χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια χάρη στην ευελιξία σχεδιασμού και στην αντοχή τους. Το κόστος τους έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με τα υλικά κατασκευής, το πάχος και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους.

Πορσελάνινα πλακάκια κουζίνας

Τα πορσελάνινα πλακάκια κατασκευάζονται με τα ίδια υλικά, αλλά χρησιμοποιείται πυκνότερο μείγμα πρώτων υλών με λεπτότερη υφή. Ψήνονται σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα σκληρότερα, ανθεκτικότερα και με λιγότερα επίπεδα απορρόφησης νερού. Λόγω των υλικών αλλά και της διαδικασίας κατασκευής τους, είναι πιο ακριβά από τα κεραμικά πλακάκια.

 

Πώς να επιλέξετε πλακάκια για την “πλάτη” της κουζίνας

Τα πλακάκια που θα επιλέξετε για την πλάτη της κουζίνας σας θα δώσουν στυλ και χαρακτήρα στην κουζίνα σας. Καλό θα είναι να καθαρίζονται εύκολα, ο,τι υλικό και να διαλέξετε. Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά τους που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι τα εξής:

1. Μοτίβο πλακιδίων πλάτης κουζίνας

Εάν προτιμάτε ένα συνεχές μοτίβο, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε πλακάκια που είναι τοποθετημένα σε μία μόνο γραμμή που επαναλαμβάνεται προς μία κατεύθυνση ή και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αν σας αρέσει ένα πιο περίπλοκο μοτίβο, τότε τα πλακίδια με δύο ή τρία διαφορετικά χρώματα θα λειτουργήσουν καλύτερα.

2. Υφή πλακιδίων πλάτης κουζίνας

Η υφή του πλακιδίων είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, επειδή θα καθορίσει πόση συντήρηση θα απαιτούν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, τα κεραμικά και πορσελάνινα πλακάκια είναι ιδανικά για κουζίνες. Τα πορσελάνινα έχουν ένα μικρό προβάδισμα χάρη στα χαμηλότερα επίπεδα απορρόφησης νερού. Σε κάθε περίπτωση, οι ανάγλυφες υφές δεν ενδείκνυνται για κουζίνα, αφού θα συσσωρεύουν σκόνη και βρωμιές πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, κάνοντας δυσκολότερο τον καθαρισμό τους.

 

Πώς να επιλέξετε πλακάκια κουζίνας με βάση το υπόλοιπο στυλ του σπιτιού

Τα πλακάκια της κουζίνας αποτελούν ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του σπιτιού. Μπορούν να απογειώσουν ή να καταβαραθρώσουν την συνολική αισθητική του.

Υπάρχουν τόσα στυλ πλακιδίων όσα και σπιτιών. Ο βασικός διαχωρισμός γίνεται ανάμεσα σε μοντέρνα, σικ και ρουστίκ.

  • Το μοντέρνο είναι κομψό και εκλεπτυσμένο.
  • Το σικ είναι κλασικό και κομψό.
  • Το ρουστίκ θυμίζει παλιό εξοχικό σπίτι. Χαρακτηρίζεται από την φυσικότητα και την αίσθηση του παλιού. Ρουστίκ πινελιές μπορούν να αναδείξουν έναν χώρο, αλλά όχι στην υπερβολή τους.

Πάρτε το χρόνο σας στην επιλογή του ιδανικού στυλ με βάση το γούστο σας, πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε για πλακάκια κουζίνας. Μπορείτε επίσης να εμπνευστείτε από τα σχέδια κουζίνας της Gruppo Cucine πετυχαίνοντας το τέλειο αποτέλεσμα σε μια συνολική ανακαίνιση κουζίνας.

Μοιραστείτε το