Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς να επιλέξετε πόμολα για τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας σας

Τα πόμολα στα συρτάρια και τα ντουλάπια της κουζίνας δεν έχουν μόνο αισθητική αλλά και λειτουργική αξία. Αυτό δηλαδή που έχει σημασία, είναι αφενός να ταιριάζουν με την υπόλοιπη σύνθεση και στυλ της κουζίνας σας, ενώ παράλληλα να κάνουν την καθημερινότητα σας πιο εύκολη.

Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το σύντομο οδηγό μας, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τι είδους εμφάνιση θέλετε να έχει η κουζίνα σας.

 

Πώς να επιλέξετε τα σωστά πόμολα

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού πόμολου για τα έπιπλα κουζίνας; Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό το ερώτημα αλλά δεν είναι. Σκεφτείτε πόσες φορές την ημέρα ανοιγοκλείνετε τα συρτάρια και τα ντουλάπια κουζίνας.

Επιλέγοντας τα σωστά πόμολα, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

  • Να έχουν λείο φινίρισμα.

  • Να καθαρίζονται εύκολα.

  • Να είναι ανθεκτικά με αντοχή στο χρόνο.

  • Να είναι λειτουργικά.

  • Να ταιριάζουν με την υπόλοιπη διακόσμηση της κουζίνας σας.

 

Από τι υλικό να είναι φτιαγμένα τα πόμολα επίπλων κουζίνας;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνται για πόμολα ντουλαπιών κουζίνας. Μερικά από αυτά είναι το ξύλο, το μέταλλο, ο χαλκός ή το πλαστικό το καθένα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή υλικού στα πόμολα εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο. Τα μεταλλικά πόμολα προτιμώνται συχνότερα λόγω αντοχής και προσιτής τιμής.

Ένα μεταλλικό πόμολο δεν σπάει τόσο εύκολα, ενώ το πλαστικό είναι πολύ πιο πιθανό να σπάσει με κάποιο χτύπημα ή με την πάροδο του χρόνου.

Κάποιοι προτιμούν το ξύλο επειδή φαίνεται πιο παραδοσιακό και φυσικό.

Επιλέξτε ένα υλικό που δεν θα φαίνεται παράταιρο σε σχέση με τα υπόλοιπα μεταλλικά ή ξύλινα στοιχεία της κουζίνας σας (άκρη του πάγκου, μπάζες, φωτιστικά, μπαταρία νεροχύτη).

 

Σχήματα και στυλ σε πόμολα κουζίνας

Το πόμολο είναι ένα στοιχείο σχεδιασμού επίπλων κουζίνας που συχνά παραβλέπεται, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα “κόσμημα” που μπορεί να δώσει στυλ στην κουζίνα σας.

Τα πόμολα των ντουλαπιών είναι συνήθως κυκλικά με ένα δακτύλιο από μέταλλο γύρω από το κέντρο. Κάποια έχουν τη μορφή λαβής και χρησιμοποιούνται περισσότερο στα συρτάρια. Βγαίνουν σε πολλά διαφορετικά χρώματα, στυλ και υλικά.

Τα πόμολα στα ντουλάπια χρησιμοποιούνται περισσότερο για διακοσμητικούς σκοπούς ενώ οι λαβές χρησιμοποιούνται περισσότερο για πρακτικούς σκοπούς.

Είναι πιο εύκολο να πιάσεις ένα πόμολο επειδή είναι στρογγυλό, ενώ οι λαβές είναι επίπεδες με μια εσοχή στη μέση, όπου το χερι πρέπει να αφενός να χωράει και αφετέρου να έχει την κατάλληλη στάση.

 

Δείτε επίσης: 10 τέλεια σχέδια κουζίνας για το σπίτι σας

 

Τετραγωνισμένες ή καμπύλες γραμμές;

Προσέξτε το στυλ του ντουλαπιού σας, την άκρη του πάγκου, τα φωτιστικά και οποιαδήποτε άλλα σημαντικά στοιχεία σχεδιασμού στην κουζίνα σας. Έχουν τετράγωνες ή καμπύλες γραμμές;

Επιλέξτε ένα σχήμα πόμολου που θα ταιριάζει με τους τύπους γραμμών που έχετε στην κουζίνα σας.

Δώστε βάση στο φινίρισμα

Αν και η πιο δημοφιλής επιλογή είναι χρώμιο ή νικέλιο, υπάρχουν πολλά άλλα φινιρίσματα διαθέσιμα για να προσθέσουν ενδιαφέρον στην κουζίνα σας. Αν και δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζουν με τη βρύση του νεροχύτη, προσδίδουν μια ομοιομορφία.

Αυτά που ταιριάζουν περισσότερο με ανοξείδωτη ή από νικέλιο βρύση είναι: φινιρίσματα από κασσίτερο, χαλκό (ανοιχτό έως σκούρο), ίσως σατέν ορείχαλκο, μπρούτζινα, από αλουμίνιο και μαύρο ματ.

Τα φινιρίσματα που ταιριάζουν με μια βρύση χρωμίου είναι πιο περιορισμένα, όπως λευκά, μαύρα, σε σκούρο μπρούτζο, κασσίτερο ή διαυγές γυαλί.

 

Να έχουν εργονομικό σχήμα

Πριν αγοράσετε πόμολα -αν είναι εφικτό- αγγίξτε τα, νιώστε τα και δοκιμάστε να ανοίξετε ένα ντουλάπι ή ένα συρτάρι που τα διαθέτει. Ταιριάζουν άνετα στο χέρι σας ή σφίγγουν τα δάχτυλα σας;

Όταν πιάνετε το πόμολο ή το τραβάτε, έχει μυτερά άκρα ή ραβδώσεις που πιέζουν τα δάχτυλα σας; Μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό όταν ανοιγοκλείνετε ντουλάπια και συρτάρια 100 φορές την ημέρα.

 

Η σωστή εγκατάσταση έχει σημασία

Υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες όταν πρόκειται για την εγκατάσταση πόμολων ή λαβών στα συρτάρια ή τα ντουλάπια σας.

Θα πρέπει να τοποθετηθούν στο ύψος των ματιών, ώστε να πιάνονται εύκολα ενώ στέκεστε μπροστά από το συρτάρι ή το ντουλάπι.

Θα πρέπει επίσης να είναι στο κέντρο του συρταριού ή στην άκρη του ντουλαπιού. Θα διασφαλίσει ότι είναι σωστά ισορροπημένα σε σχέση με την κατανομή βάρους και θα ανοίγουν πιο εύκολα.

 

Μήπως δεν χρειάζεστε πόμολα κουζίνας;

Πολλές μοντέρνες κουζίνες δεν έχουν πόμολα. Αντίθετα χρησιμοποιούν push to open μηχανισμούς ή ηλεκτρικούς μηχανισμούς που ανοίγουν το ντουλάπι με αισθητήρα αφής ή με κουμπί.

Αυτή η λύση επιτρέπει στα έπιπλα κουζίνας να φαίνονται ενιαία και κομψά, αλλάζοντας τελείως το στυλ της κουζίνας δίνοντας της μινιμαλιστικό χαρακτήρα, συνεχείς γραμμές και ομοιομορφία, ενώ είναι εξαιρετικά εύχρηστα και λειτουργικά.


Δείτε επίσης: 7 μοντέρνες ιδέες κουζίνας που εμπνέουν

Μοιραστείτε το