Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έπιπλα κουζίνας με πάγκο και ντουλάπια σε σχήμα Γ

Μικρές κουζίνες σε σχήμα Γ: Πώς θα εκμεταλλευτείς κάθε γωνιά

Τα μικρά διαμερίσματα έχουν σίγουρα τη γοητεία τους, με το μέγεθός τους να δημιουργεί αυτομάτως μια "ζεστή" ατμόσφαιρα σε όλους τους χώρους. Το επακόλουθο είναι όμως ότι διαθέτουν συνήθως μικρή κουζίνα, γι’ αυτό και οι μικρές κουζίνες σε σχήμα Γ αποτελούν δημοφιλή επιλογή για τα mignon σπίτια.

Μπορεί το μικρό μέγεθος της κουζίνας να φαίνεται περιοριστικός παράγοντας με την πρώτη ματιά, όμως να με λίγη φαντασία και αρκετή δημιουργικότητα, μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο!

Επιλέξτε ανοιχτά χρώματα

Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν το φως, κάνοντας το χώρο να φαίνεται αυτομάτως μεγαλύτερος, σε αντίθεση με τα σκούρα χρώματα, τα οποία απορροφούν το φως δίνοντας την αίσθηση ότι ο χώρος είναι μικρός. Επομένως, όταν σχεδιάζετε την κουζίνα σας, καλό είναι να επιλέξετε ανοιχτά χρώματα, όπως το λευκό, το μπεζ και το ανοιχτό γκρι. Αυτά τα χρώματα κουζίνας αντανακλούν το φυσικό και το τεχνητό φως, δίνοντας την αίσθηση ευρυχωρίας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το πάτωμα της κουζίνας, το οποίο είναι καλό να στρωθεί με ανοιχτόχρωμα πλακάκια ή μάρμαρο, και όχι με μωσαϊκό ή με σκουρόχρωμα πλακάκια με περίτεχνα σχέδια.

Έπιπλα κουζίνας σε ανοιχτά χρώματα
Έπιπλα κουζίνας σε ανοιχτά χρώματα

Αξιοποιήστε τον κάθετο χώρο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκμεταλλευτείτε κάθε γωνιά της κουζίνας σας είναι να αξιοποιήσετε τον κάθετο χώρο της, δηλαδή τους τοίχους. Τα γαντζάκια, τα εντοιχισμένα ράφια, και οι ειδικές βάσεις με μαγνήτη για τα μαχαίρια αποτελούν ιδανικές επιλογές. Από τα γαντζάκια μπορείτε να κρεμάσετε κούπες, κατσαρόλες, εργαλεία, ξύλα κοπής, πετσέτες κουζίνας και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά όταν βρίσκεστε στο χώρο της κουζίνας. Η δημιουργική αξιοποίηση των τοίχων δεν εξυπηρετεί όμως μόνο πρακτικούς σκοπούς, αλλά και αισθητικούς, αφού είναι ένας υπέροχος τρόπος να διακοσμήσετε την κουζίνα σας!

 

Συνδυάστε ανοιχτά και κλειστά ντουλάπια

Ο συνδυασμός κλειστών και ανοικτών ντουλαπιών είναι μια καλή ιδέα για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρει μια μικρή κουζίνα σε σχήμα Γ. Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού της κουζίνας σας, μη διστάσετε να φανείτε δημιουργικοί και να επιλέξετε έναν συνδυασμό διάφορων τύπων ντουλαπιών, τα οποία θα δώσουν νέο ενδιαφέρον στην κουζίνα. Υπάρχει όμως κάτι που θα πρέπει να προσέξετε: Επειδή, όπως είπαμε, τα σκούρα χρώματα απορροφούν το φως, καλό είναι τα σκουρόχρωμα ντουλάπια να τοποθετηθούν στο πάτωμα και τα ανοιχτόχρωμα στον τοίχο. Έτσι, ο χώρος θα φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός!

 

 

Σκεφτείτε τη θέση των συσκευών

Όταν μελετάτε τη θέση που θα έχουν τα έπιπλα κουζίνας σας, ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά είναι η θέση των συσκευών. Για να είναι μια κουζίνα λειτουργική, οι κεντρικές συσκευές της, δηλαδή το ψυγείο, η ηλεκτρική κουζίνα, ο φούρνος, ο νεροχύτης και το πλυντήριο πιάτων (αν υπάρχει) θα πρέπει να βρίσκονται σε βολική απόσταση μεταξύ τους. Επιπλέον, οι ηλεκτρικές μικροσυσκευές οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση, όπως η τοστιέρα, το blender, η φριτέζα κτλ, καλό είναι να αποθηκεύονται μετά τη χρήση, ώστε να μην πιάνουν χώρο χωρίς λόγο!

Εξυπνη τοποθέτηση συσκευών σε μικρές κουζίνες

 

Εκμεταλλευτείτε τις γωνίες

Συχνά, δε δίνουμε σημασία στις γωνίες της κουζίνας, με αποτέλεσμα να μην τις αξιοποιούμε. Έτσι όμως χάνεται μια μοναδική ευκαιρία εκμετάλλευσης χώρου, την οποία δεν πρέπει να παραβλέψετε αν έχετε μικρή κουζίνα -με λίγη δημιουργικότητα, κάθε γωνιά της κουζίνας μπορεί να αξιοποιηθεί και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι τα γωνιακά ράφια. Ίσως, με μια πρώτη ματιά να μη φαίνεται ότι τα γωνιακά ράφια προσφέρουν αρκετό χώρο αποθήκευσης. Στην πραγματικότητα όμως μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά πράγματα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν πάνω στους πάγκους της κουζίνας, καταλαμβάνοντας πολύτιμο χώρο. Στα γωνιακά ράφια μπορείτε να τοποθετήσετε ποτήρια, βιβλία συνταγών, μπολ, μπαχαρικά, μπουκάλια και πολλά άλλα!

Ακόμα κι αν η κουζίνα σας είναι μικρή, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε δημιουργικά το χώρο που προσφέρει. Με μερικές τροποποιήσεις και λίγη φαντασία, μια μικρή κουζίνα σε σχήμα Γ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγαλύτερες κουζίνες!

 

Μοιραστείτε το