Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

4 Συμβουλές για να αγοράσετε έτοιμα ντουλάπια κουζίνας

Τα έτοιμα ντουλάπια είναι εξαιρετικά οικονομική επιλογή όταν σχεδιάζετε ή θέλετε να ανανεώσετε την κουζίνα σας. Εκτός από τα χρήματα, εξοικονομείτε χρόνο από τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, και απαλλάσσεστε από διλήμματα σχετικά με τα σχέδια και τα χρώματα.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν προσαρμόζονται εύκολα στην υπόλοιπη αισθητική του χώρου σας, δεν έχουν τους ιδανικούς χώρους αποθήκευσης και ενδεχομένως μειώνουν την λειτουργικότητα κι εργονομία της κουζίνας σας.

Σε αυτό το σύντομο οδηγό, θα ανακαλύψετε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες που χρειάζεστε όταν ψάχνετε για έτοιμα ντουλάπια, είτε τα αγοράσετε online είτε από φυσικό κατάστημα.

 

1. Κάντε σωστές μετρήσεις πριν αγοράσετε έτοιμα ντουλάπια κουζίνας

Το να μετρήσετε τον χώρο που θα τοποθετήσετε τα έτοιμα ντουλάπια δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να υπολογίσουν τις ακριβείς διαστάσεις.

Μην παραγγείλετε έτοιμα ντουλάπια κουζίνας αν δεν σιγουρευτείτε για τις ακριβείς διαστάσεις. Αν είναι μικρότερα, το αποτέλεσμα θα είναι αντιαισθητικό. Αν είναι μεγαλύτερα θα πρέπει να γίνουν έξτρα ξυλουργικές εργασίες για να τα φέρετε στα μέτρα σας, αυξάνοντας το κόστος αλλά και το άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.


Δείτε επίσης: 15 Tips για οικονομική ανακαίνιση κουζίνας

2. Δώστε βάση στο Στυλ των ντουλαπιών

Υπάρχουν πολλά στυλ έτοιμων ντουλαπιών. Όλα αυτά τα στυλ έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Φυσικά έχουν και τα μειονεκτήματα τους.

Για παράδειγμα, κάποια έτοιμα ντουλάπια μπορεί να παρέχουν περισσότερο χώρο αποθήκευσης ή κάποια άλλα να σας αρέσουν περισσότερο αισθητικά. Είναι σημαντικό να βρείτε το στυλ που ταιριάζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Η ιδανική επιλογή βρίσκεται κάπου στη μέση.

Γενικές πληροφορίες που μπορείτε να λάβετε υπόψιν:

  • Εμφάνιση (ματ, γυαλιστερά, ξύλινες επιφάνειες, με λεπτομέρειες στο φινίρισμα κ.λ.π.).
  • Μπάζες (καλύπτουν τα συνήθως άσχημα πόδια των κάτω ντουλαπιών).
  • Γείσα/Κορνίζες πάνω ντουλαπιών (κρύβουν το τελείωμα των άνω ντουλαπιών δίνοντας πιο ωραία εμφάνιση).
  • Χωρητικότητα κι εσωτερικά ράφια.
  • Πόμολα (απλά πόμολα, μπάρες, χωρίς πόμολα με pop up μηχανισμό).
  • Μεντεσέδες (απλοί, ενισχυμένοι, με αθόρυβο κλείσιμο). Υλικό κατασκευής (βλ. παρακάτω).


Δείτε επίσης: 10 τέλεια σχέδια ντουλαπιών για το σπίτι σας

 

3. Προσέξτε το υλικό κατασκευής έτοιμων ντουλαπιών

Το υλικό κατασκευής είναι σημαντικό τόσο στην αισθητική όσο και στην αντοχή των έτοιμων ντουλαπιών. Η πυκνότητα του υλικού θα καθορίσει τη διάρκεια ζωής των ντουλαπιών της κουζίνας σας.

Η μοριοσανίδα χαμηλής πυκνότητας για παράδειγμα, είναι η πιο φθηνή επιλογή και φαίνεται. Αν βραχεί επίσης αποκτά μόνιμη στρέβλωση. Ας δούμε αναλυτικότερα τις επιλογές σας:

 

1. Ντουλάπια κουζίνας από μοριοσανίδες με όψη μελαμίνης

Ο πυρήνας τους αποτελείται από θραύσματα ξύλου, πριονίδι και χαρτί, και είναι επενδεδυμένος με μελαμίνη laminate. Η επιφάνεια του σκελετού είναι ανθεκτική στην υγρασία, αντιμυκητιασική και καθαρίζεται εύκολα.

Αν παρόλα αυτά εισέλθει υγρασία στο εσωτερικό, θα επεκταθεί, θα φουσκώσει και θα ανοίξει.

 

2. Έτοιμα ντουλάπια MDF

Τα ντουλάπια από MDF χρησιμοποιούνται μαζικά στην παραγωγή επίπλων. Είναι ανώτερα από τις μοριοσανίδες και οριακά πιο ακριβά. Γιατί;

Επειδή είναι πιο βαριά, με πιο πυκνό πυρήνα και μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία. Το MDF είναι κατασκευασμένο από συμπιεσμένες ίνες ξύλου. Συνδέονται υπό υψηλή πίεση, είναι πλήρως αφυδατωμένες και χωρίς κόμπους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται λείες επιφάνειες, αλλά και έπιπλα με διάφορα φινιρίσματα.

 

3. Έτοιμα ντουλάπια από MDF ή μοριοσανίδες με επένδυση από ξύλο

Εφαρμόζεται ένας λεπτός καπλαμάς ξύλου - που συχνά ταιριάζει με τα ντουλαπόφυλλα- στη μία ή και στις δύο πλευρές του MDF ή της μοριοσανίδας, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μασίφ ξύλο. Η αντοχή τους εξαρτάται από τον τρόπο και την ποιότητα κατασκευής.

 

4. Έτοιμα ντουλάπια κουζίνας από κόντρα πλακέ

Το κόντρα πλακέ είναι ένα υψηλής ποιότητας φύλλο από στρώματα σκληρού ξύλου και χρησιμοποιείται κυρίως από παρασκευαστές ντουλαπιών. Είναι απίστευτα σταθερό και συμπαγές (σχεδόν αλεξίσφαιρο).

Λόγω του βάρους του βέβαια, χρειάζεται ισχυρή στήριξη και καλούς μεντεσέδες. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην υγρασία. Συνήθως, έχει την όψη βελανιδιάς ή σημύδας αλλά μπορεί και να βαφτεί ή να πλαστικοποιηθεί.

 

5. Ντουλάπια από πραγματικό ξύλο

Το φυσικό ξύλο δεν είναι η ιδανική επιλογή για ντουλάπια κουζίνας γενικότερα. Δεν είναι τόσο άκαμπτο όσο το κόντρα πλακέ για παράδειγμα, και μπορεί να παραμορφωθεί με το χρόνο.

Αν ενισχυθεί με εσωτερικές ξύλινες ή μεταλλικές ράβδους, θα αποτραπεί η κάμψη του, ανεβάζοντας όμως αρκετά το κόστος. Είναι επίσης αρκετά βαρύτερο τόσο κατά τη μεταφορά όσο και για την τοποθέτηση του.

Το πλεονέκτημα του είναι ότι το φινίρισμα μπορεί να λειανθεί αντί να επενδυθεί, δίνοντας πολύ προσεγμένη τελική εμφάνιση.

 

4. Αγορά έτοιμων νουλαπιών Online ή από Φυσικό Κατάστημα;

Το να αγοράζεις online γενικότερα έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του. Το ίδιο και εάν αγοράζεις από φυσικό κατάστημα.

 

Αγορά Online - Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

+ Κάνετε την έρευνα σας με τους δικούς σας ρυθμούς ο,τι ώρα θέλετε.

- Δεν μπορείτε να καταλάβετε εύκολα την ποιότητα και υφή του προϊόντος. Πρέπει να είστε σίγουροι για την αξιοπιστία του online καταστήματος πριν αγοράσετε.

 

+ Έχετε χιλιάδες επιλογές να εξερευνήσετε.

- Συχνά γίνεται χαοτικό.

 

+ Μπορείτε να στείλετε απευθείας φωτογραφίες και χαρακτηριστικά στον άνθρωπο που θα κάνει την τοποθέτηση.

- Αν κάνετε εσείς την τοποθέτηση θα πρέπει να έχετε κάνει ακριβείς μετρήσεις.

 

+ Συγκρίνετε εύκολα τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές πολλών ντουλαπιών κουζίνας εύκολα και γρήγορα.

- Συχνά γίνεται χαοτικό.

 

+ Γλιτώνετε την τυχόν διαδικασία μεταφοράς.

- Σιγουρευτείτε για την πολιτική του online καταστήματος σε περίπτωση που τα ντουλάπια χτυπηθούν κατά τη μεταφορά, πού παραδίδονται (πεζοδρόμιο ή στο σπίτι) και εάν έρχονται συναρμολογημένα.

 

Αγορά από Φυσικό Κατάστημα - Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

+ Μπορείτε να διαπιστώσετε και να εκτιμήσετε απόλυτα την ποιότητα των ντουλαπιών κουζίνας.

- Θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και σε συγκεκριμένες ώρες για να επισκεφθείτε ένα κατάστημα.

 

+ Έχετε συγκεκριμένες επιλογές χωρίς να σας μπερδεύει η απεριοριόριστη ποικιλία.

 - Συχνά δεν είναι αρκετές αν δεν είστε βέβαιοι για το στυλ επίπλων ενός συγκεκριμένου καταστήματος και θα χρειαστεί να επισκεφθείτε περισσότερα καταστήματα.

 

+ Το καταρτισμένο προσωπικό μπορεί να σας βοηθήσει με την ιδανική λύση.

- Αν το προσωπικό δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να σας κατευθύνει σωστά με βάση τις ανάγκες σας, είτε θα αγοράσετε ντουλάπια που δεν θα σας ικνοποιήσουν ή θα μπερδευτείτε περισσότερο.

 

+ Μπορείτε να πάρετε άμεσα τα ντουλάπια της επιλογής σας εάν αυτό είναι εφικτό.

- Κουραστική διαδικασία αν δεν έχετε βοήθεια και το κατάλληλο όχημα.

 

+ Μπορείτε να σιγουρευτείτε για τις διαστάσεις έχοντας μαζί σας ένα μέτρο.

- Πολλά τηλέφωνα αν πρέπει συνεχώς να συνεννοείστε με τον άνθρωπο που θα τα τοποθετήσει.

 

Συμπέρασμα για αγορά έτοιμων ντουλαπιών κουζίνας

Τα έτοιμα ντουλάπια κουζίνας δεν είναι τελικά τόσο οικονομικά όσο νομίζουμε. Εξαρτάται από το που θα τα χρησιμοποιήσουμε και για ποια χρήση.

Για παράδειγμα, είναι μια καλή λύση για εξοχικό ή για ένα σπίτι που νοικιάζουμε, αλλά όχι για την δική μας κουζίνα που ζούμε και απολαμβάνουμε καθημερινά για χρόνια.

Οι πρωτοποριακές, λειτουργικές και εργονομικές λύσεις στα έπιπλα κουζίνας γενικότερα, είναι οι προσωποποιημένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας λύσεις.

Αν είστε έτοιμοι για το απόλυτο, η ομάδα της Gruppo Cucine είναι στην διάθεση σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας, κι εμείς θα βρούμε την ιδανική και ειλικρινή λύση στα μέτρα σας!

 

Μοιραστείτε το